Diverse

Legea antifumat a fost aprobată

Marţi, 15.12.2015, Camera Deputaţilor a votat legea referitoare la fumatul în spaţiile publice. Aceasta s-a finalizat cu 164 voturi ”pentru” şi 20 „împotrivă”.

Legea urma a intra în vigoare la 45 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.
Luni,21.12.2015, mai mulţi senatori au depus o contestaţie la Curtea Constituţională. Motivul declarat de senatorul independent Alfred Laurenţiu Mihai a fost că legea are prea multe probleme neconstituţionale.

“Se înţelege că inclusiv în spaţii colective private, de exemplu la dumneavoastră acasă, nu puteţi fuma, ceea ce nu este constituţional”, a afirmat senatorul, conform gandul.info.

Locurile publice unde urma a se interzice fumatul sunt reprezentate de cluburi, baruri şi restaurante. Totodată, fumatul urma a fi interzis la locurile de muncă, în locurile de joacă pentru copii, în mijloacele de transport în comun şi în unităţile sanitare. În locurile publice ce au un tavan şi cel puţin 2 pereţi, fumatul va fi interzis complet.

“Fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii:
a)să servească exclusiv fumatului;
b) să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice
închise;
c) să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să
asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă;
d) să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în
conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor;
e) să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: «Cameră
pentru fumat», «Loc pentru fumat».” conform Legii nr.349/2002, puctul 7

De altfel, nerespectarea legii atrage după sine consecinţe. Persoanele fizice vor risca amenzi între 100 şi 500 de lei, iar persoanele juridice între 1000 şi 5000 de lei.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top