Fenomenul mamelor minore pare să nu se sfârșească vreodată… România e plasată pe primele locuri în Europa.
Ancheta sociologică efectuată de către organizația ”Salvați copiii” în perioada iunie- septembrie 2021, privind situația gravidelor și mamelor adolescente din zonele rurale defavorizate din România și Republica Moldova, are deja rezultatele analizei. Sondajul a fost efectuat pe 640 persoane, dintre care 178 de mame sau persoane gravide cu vârsta mai mică de 18 ani. Primele concluzii sunt următoarele:
- Comparativ cu cercetarea desfășurată înainte de pandemia COVID 19, crește ponderea alocației și a venitului din munci ocazionale, atât la nivelul întregului eșantion, cât și în cazul mamelor sau gravidelor minore. 74% dintre gravidele și mamele minore indică alocația copilului ca principala sursă de venit, în creștere cu peste 30 puncte procentuale comparativ cu perioada pre-pandemică.
- Deși munca cu ziua este principala sursă de venit pentru aproape jumătate dintre respondenți, 58% din totalul populației studiate și 66% dintre gravidele și mamele minore au dificultăți de la începutul pandemiei în a găsi munci ocazionale.
- Aproape 70% dintre respondenți afirmă că locuiesc într-o casă cu cel mult două camere.
- Peste 60% dintre respondenți locuiesc în gospodării împreună cu alte 5 sau mai multe persoane.
- La nivelul întregului eșantion, doar 1/3 dintre respondenți afirmă că au grup sanitar în locuință, iar 9 din 10 persoane se încălzesc folosind sobele.
- La nivelul întregului eșantion, 64% dintre respondenți afirmă ca au primit informații cu privire la educația sexuală, procent mai ridicat comparativ cu 2019.
- Vârsta medie la prima naștere, la nivelul totalului eșantion este de 16.3 ani, iar intervalul mediu între nașteri este de aproximativ doi ani.
- În cazul mamelor minore, vârsta medie la prima naștere este de 15.4 ani, cu o valoare minima de 13 ani.
- Vârsta medie a tatălui, la nașterea copilului, în cazul mamelor minore este cu aproximativ 5 ani mai ridicată, de 20.4 ani, cu valori cuprinse între 15 și 40 de ani.
- În valori procentuale, tatăl este el însuși minor doar în aproximativ 20% din cazuri, în majoritatea situațiilor având vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani.
- Ponderea utilizării metodelor contraceptive este de 13% în cazul eșantionului total și de 12% în cazul gravidelor minore.
- Majoritatea gravidelor afirmă că au făcut între unul și trei controale la medicul de familie și un număr similar de controale la medicul ginecolog.
- 73% dintre gravide trebuie să se deplaseze în altă localitate pentru controlul la medicul ginecolog.
Comparativ cu rezultatele analizei din 2019, în perioada pandemică, numărul copiilor sub 5 ani internați în spital este mai redus.

sursă foto : salvaticopiii.ro
sursă informații :https://www.salvaticopiii.ro/sci-ro/media/Documente/Raport-cercetare-situatia-mamelor-adolescente-2021.pdf
