BREAKING-NEWS

NATO a confirmat că SUA a cerut ajutor pentru supravegherea Statului Islamic

NATO confirmă faptul că SUA au solicitat ajutor aerian pentru a supraveghea campania de atacuri aeriene împotriva Statului Islamic, relatează DPA ( Deutsche Presse-Agentur ).

Statele Unite au solicitat printr-o cerere alianței NATO, dorința de asistență într-o campanie de supraveghere a SI ( Statul Islamic ).

NATO

Cererea pentru alăturare în campanie cu avioane de supraveghere AWACS ( Airbourne Early Warning and Control System ) a fost depusă în decembrie și ea este discutată în prezent de către statele membre NATO, conform agerpres.

NATO a refuzat până în prezent implicarea în conflictele armate din Siria, unde o coaliție internațională condusă de către Statele Unite ale Americii are ca bombardarea unor ținte ale jihadiștilor.

Refuzul NATO pentru implicare a fost motivată de îngrijorarea unor state membre, precum Germania, deoarece implicarea poate complica unele negocieri de pace cu SI.

Avioanele AWACS pot localiza și identifica ale aparate de zbor de la peste 400 de kilometri distanță, având în același timp și funcția de post de comandă mobil. Aparatele pot comunica cu alte dispozitive pentru o coordonare mai eficientă a atacurilor împotriva SI sau al altor ținte.

NATO

O parte dintre aparatele AWACS se află în momentul de față în vestul Germaniei, în Geilenkirchen.

Avioanele de tip Boeing 707 sunt special adaptate și zboară cu echipaje formate din 16 experți internaționali, inclusiv specialiști în radare și computere, iar Germania furnizează o treime din membrii echipajelor de tip AWACS. Interesant este faptul că aceste avioane nu sunt echipate cu armament, ele fiind doar pentru supraveghere și strângere de informații.

NATO a decis în ultima lună să mute câteva avioane de tip AWACS în Turcia, în urma unei cereri emise de la Ankara, care a subliniat faptul că există o amenințare reală asupra unui conflict în regiune.

Foto: wikimedia.org

Foto: www.army.mil

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top