Filme

Marțianul: o adevărată capodoperă cinematografică

Marțianul este noua capodoperă cinematografică a regizorului Ridley Scott în distribuția cunoscutului actor Matt Damon. Pot spune cu certitudine că aceste două nume au fost cele ce mi-au stârnit curiozitatea asupra filmului, încă de la bun început. Faptul că NASA a anunțat cu câteva zile înainte de apariția filmului, despre marea descoperire a apei pe Planeta Roșie, nu a făcut decât să extindă curiozitatea în rândul cinefililor și nu numai. Sincronizarea nu putea fi mai perfectă! Cu toate acestea, Ridley Scott a afirmat, cu părere de rău în cadrul unui interviu, că deși știa desprea marea descoperire cu 2 luni înainte de lansarea filmului, acest detaliu semnificativ nu a putut fi introdus în scenariu.

MarţianulRevenind pe platoul de filmare, Marțianul este filmul ce reușește să îmbine SF-ul cu umorul și drama ce se ascunde în spatele aparențelor. În timpul unei misiuni pe planeta Marte, astronauții de la NASA întâmpină un obstacol ce le pune capăt misiunii, și anume, o furtună puternică ce amenință distrugerea a tot ce îi iese în cale. În momentul retragerii, astronautul Mark Watney (Matt Damon) este lovit de un obiect ce îl abate de la drumul său și îl lasă inconștient. Fiind considerat mort, din cauza impactului puternic, acesta este lăsat în urmă de către coechipierii săi, fiind imposibilă localizarea sa, dat fiind câmpul vizual redus. Trezindu-se singur și abandonat pe o planetă moartă, respectiv Planeta Marte, Mark Watney este pus în fața unei situații extreme și anume, supraviețuirea. Având la îndemână doar cateva provizii, lăsate în urmă, acesta este obligat să recurgă la ingeniozitate și la curaj pentru a-și procura hrană și apă, altfel spus, pentru a-și crea un habitat în care să poată supraviețuii. Fiind un botanist specializat, el vine cu niște soluții uluitoare pentru a-și procura hrană și apă, ce șochează întreg auditoriul.

Suspansul ne este dat de încercările acestuia de a intra în contact cu cei de la NASA, și de a le comunica faptul că este încă în viață și că duce o bătălie de neegalat în lupta cu supraviețuirea. Tăria de caracter a protagonistului ne este dezvăluită prin intermediul jurnalelor înregistrate în sediul construit de NASA, în care el își duce existența. Umorul sadic și aroganța sunt mecanismele fundamentale prin care Mark Watney reușește să rămână lucid și astfel să își ducă la bun sfârșit bătălia. Deși povestea pe care o trăiește dezvăluie o dramă puternică, telespectatorii nu par a fi prea atinși din punct de vedere emoțional, datorită scenariului umoristic și ironic creat de scenograful Drew Goddard.

Metodele de supraviețuire ale lui Watney dezvăluie o inteligență sclipitoare, ce pun în practică teorii nedescoperite și calcule ce par a fi imposibile. Combinând tăria de caracter a acestuia împreună cu ingeniozitatea, descoperim un protagonist ce nu acceptă înfrângerea. Deși întâmpină dificultăți greu de combătut în lupta sa, acesta nu se lasă pradă în voia sorții. Din gândirea sa rezultă faptul că el își creează propriul destin.

MarţianulÎn timp ce Mark se zbate pentru a supraviețui, pe Terra, cercetătorii NASA duc și ei la rândul lor o bătălie, și anume, cea de a descoperi soluția ideală de a-l aduce pe cel de al șaselea astronaut acasă. Metodele de comunicare între Watney și NASA se dovedesc în cele din urmă a fi posibile, deși într-un mod destul de limitat. Acesta este momentul în care povestea de supraviețuire este transpusă într-una de investigare și cercetare, asemeni poveștilor cu detectivi. Această schimbare de planuri accentuează suspansul telespectatorului. Cheia salvării rămâne în mare parte intuiția, de care dau dovadă atât cei de la NASA cât și Mark Watney.

Personalitatea lui Ridley Scott este regăsită în atmosfera liniștită de pe Planeta Marte, ambientul vizual al planetei fiind accentuat prin ochii protagonistului. Această puternică atmosferă a mediului înconjurător o regăsim în majoritatea creațiilor sale, începând de la Roma Antică din Gladiatorul până la Anglia Medievală din Robin Hood. Dinamica apariție a Science Fiction-ului ce este expusă într-o lumină cât mai realistă, dezvăluie latura ingenioasă a lui Ridley Scott. Această lumină realistă a fost creată și cu ajutorul agenției NASA care s-a consultat cu Ridley Scott și Drew Goddard în vederea creării unui scenariu cât mai verosimil. Conform publicației The Guardian, Marțianul, poate fi considerat un gigant film de promovare NASA.

În această producție îi regăsim de asemenea și pe Jessica Chastain (Melissa Lewis), Jeff Daniels (Teddy Sanders), Chiwetel Ejofor (Venkat Kapoor), Kristen Wiig (Annie Montrose), Kate Mara (Beth Johanssen), Donald Glover ( Rich Purnell) și Michael Pena (Rick Martinez) ce ne încântă cu propriile lor interpretări.

Deși mulți au declarat că Marțianul are elemente foarte asemănătoare cu cele din Interstellar, în afara misiunii în spațiu și a actorului Matt Damon, ce își are rolul în ambele producții, povestea este cu totul diferită, iar unghiul de abordare al situației este diametral opus. În timp ce în Interstellar drama călătoriei în spațiu este accentuată la maxim, în Marțianul drama abandonului pe Planeta Marte este eclipsată de umorul scenografic și de optimismul protagonistului.

Toate acestea și nu numai creează din Marțianul o capodoperă demnă de vizionat, ce îmbină elemente diversificate, începând de la antiteza umor-tragedie până la multitudinea unghiurilor din care a fost relatată povestea, și anume: din viziunea protagonistului, din viziunea NASA și nu în cele din urmă din viziunea întregii lumi ce ia parte la operațiunea de salvare, prin intermediul mass-media.

Galerie foto:

 

 

 

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top