Externe

Turcia: La numai 10 ani a câștigat un premiu pentru responsabilitate socială

La numai 10 ani, Alp Aydinlar a câștigat un premiu de prestigiu în cadrul unei competiții din Canada pentru proiectul său de responsabilitate socială “O mutare pentru speranta”, proiect gândit pentru refugiații sirieni. Datorită acestui proiect, Aydinlar a devenit cel mai tânăr participant ce a fost premiat de Intenational Play Association. Aproximativ 123 de copii sirieni, cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani, au fost învățați să joace șah, 5 dintre aceștia ajungând să fie jucători înregistrați.

Alp Aydinlar a participat cu proiectul său de responsabilitate socială pentru copiii sirieni în cadrul unui concurs ce avea să-i aducă un premiu prestigios cu o tradiție ce începe din 1993. În timpul conferinței organizate de (IPA) Internațional Play Association în Calgary, Canada, Aylindar a devenit cel mai tânăr concurent distins cu premiul “Recunoasterea Excelenței și a Impactului”, pentru care s-a luptat cu concurenți din Canada, Italia, Noua Zeelandă și Hong Kong. Deși se mândrește cu primirea acestei distincții, Alp Aydinlar spune că ceea ce l-a bucurat a fost să-I învețe pe copiii sirieni să joace șah, împrietenindu-se astfel cu ei.

“Am fost împreună cu clasa într-o excursie la Centrul temporar de pregătire al școlii primare Zehra Ülker unde i-am vizitat pe elevii sirieni pentru un proiect de responsabilitate socială. Mi-am dat seama atunci că deși ei aveau un program intens nu aveau alte activiati în afara școlii.  Mi s-a părut trist și m-am gândit la un proiect prin care ei să se poată juca. Eu joc șah și sunt înregistrat ca jucător. M-am gândit să-i învăț și pe ei să joace șah. ” povestește Alp Aydinlar, elev în clasa a 5 a la școala Enka din Istanbul.

“Primul lucru pe care l-am făcut pentru a-i putea face pe prietenii mei sirieni să joace șah a fost să strâng bani pentru a cumpăra materiale. Am strâns fonduri pentru a cumpăra jocuri speciale de șah. Cu ajutorul părinților am discutat cu instructori de șah care să țină lecții, acestea au început în ianuarie 2017 și continuă de atunci” își aduce aminte despre proiectul său “O mutare pentru speranță”, Alp Aydinlar.

Alp Aydinlar a precizat că din cei 123 de copii sirieni care au învățat “jocul minții”, cinci dintre ei au devenit jucători înregistrați în Federația de șah din Turcia participând la competiții. Totodată, fiecare copil care a participat la proiect a primit propriul său set de șah, ajungând astfel să joace acasă, învățându-și și rudele acest joc.

Prin participarea la respectivul concurs, Alp a intenționat să atragă atenția asupra victimelor războiului din Siria. Micul turc a mai menționat că “Îmi doresc să-i încurajez să devină jucători înregistrați, să participe la competiții și să-și atingă obiectivele.”.

Pentru mai multe informatii despre proiectul “O mutare pentru speranta” accesati: umuticinbirhamle.com

Sursa Photo

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top