Externe

Jurnalist arestat în Turcia pentru „propagandă teroristă” și „subminarea guvernului”

Un jurnalist turco-german al publicației Die Welt a fost arestat în Turcia, în urmă cu două săptămâni, fiind acuzat de „propagandă teroristă” și „subminarea guvernului”. Măsura a fost dur criticată de autoritățile germane potrivit Deutsche Presse-Agentur și BBC News online, citate de Mediafax.

Deniz Yucel, corespondent în Turcia pentru Die Welt a fost reținut preventiv în urmă cu 13 zile, sub suspiciuni de apartenență la o organizație teroristă, răspândirea propagandei teroriste și folosirea ilegală a unor date. Potrivit Die Welt, durata arestului preventiv în Turcia este de până la 5 ani.

În septembrie 2016, Die Welt a publicat un articol al lui Yucel în legătură cu autoritățile turce care ar fi folosit trollii de pe rețele sociale. Articolul era bazat pe niște e-mail-uri publicate de WikiLeaks și un grup local de hackeri numit RedHack care este considerat a fi o organizație teroristă în Turcia. O parte dintre e-mail-urile acestea păreau să fie provenite din corespondența ministrului turc al Energiei, Berat Abayrak, care este și ginerele președintelui Recep Erdogan.

Angela Merkel a denunțat drept „amară și dezamăgitoare” decizia de arestare preventivă a lui Yucel. “Această măsură este excesiv de dură, mai ales având în vedere că Deniz Yucel s-a predat singur”, a declarat cancelarul Germaniei, precizând că presiunile pentru tratamentul corect al jurnalistului din partea autorităților germane vor continua. Merkel a mai ținut să readucă în atenția autorităților turce „importanța libertății presei într-o societate democratică”

Ca urmare a măsurilor de epurare în urma loviturii de stat eșuate din luna iulie, un număr importat de jurnaliști turci au fost arestați, autoritățile spunând că aceste măsuri sunt necesare în contextul amenințărilor de securitate cu care se confruntă țara, în timp ce criticii spun că președintele Erdogan profită de această situație pentru a elimina opoziția față de regimul său.

Autor: Teodor Alexandru

Foto:

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top