Diverse

Limba română va avea oficial 3600 de cuvinte noi

”Cel mai mare omagiu pe care am putea să i-l aducem […] este să o vorbim corect.” (”Epigonii/M. Eminescu)

În luna noiembrie, se va lansa a treia ediție a dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM). Dicționarul se adresează tuturor vorbitorilor de limba română și, după cum o spune și numele, cuprinde reguli de scriere, pronunție și flexiune corectă.

Având în vedere evoluția limbii române, ediția vine cu 3600 de cuvinte noi marcate cu semnul plus, Astfel, inventarul limbii române ajunge la 65.600 de cuvinte.

DEX și DOOM: ce sunt și cum trebuie să fie folosite

sursă foto: Adibarbu.ro

Mulți dintre termenii noi, cum ar fi all-inclusive sau afterschool, fac deja parte din vocabularul curent al vorbitorilor, ei nefiind normați în ediția anterioară. Pentru introducerea cuvintelor noi s-a ținut cont de criteriul frecvenței.

Astfel, e bine de știut că ducem copiii la aftershool, nu la after-school, iar la concert mergem în weekend, nu în week-end.

Cuvintele nou introduse în limba română , majoritatea provin din limba engleză.

Dincolo de creșterea inventarului, ediția a treia a dicționarului aduce scchimbări și în privința modului în care se folosesc cuvinte deja incluse în limba română. De exemplu, luăm cuvântul ”a inventa”, în ediția a doua prevedea formele inventă și inventează, în ediția actuală s-a păstrat doar forma inventează.

Aceste diferențe de normă sunt marcate cu semnul exclamării și provin tot din analiza variantelor pe care le preferă utilizatorii educați ai limbii române.

Dicționarul poate deveni util și pentru persoane care învață limba română ca limbă străină și vor să înțeleagă cum să conjuge corect.

Sursă informații: Culturaladubă.ro

Limba română va avea oficial 3600 de cuvinte noi

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top