Externe

Avion militar rusesc doborât de Turcia

UPDATE: Rapoarte necomfirmate ale rebelilor sirieni sugerează doborîrea de către aceștia a elicopterului rusesc trimis să recupereze piloții. Acesta ar fi fost doborît când survola zona provinciei Latakia unde avionul SU-24 s-a prăbușit.

https://vid.me/wS4d

Video-ul de mai sus arată starea locației presupusei prăbușiri.

UPDATE: Președintele Rusiei Vladimir Putin a amenințat Turcia cu “consecințe serioase” după doborârea avionului rusesc de forțele militare turce. Putin a descris incidentul ca pe “o lovitură în spate” și a acuzat Turcia de aliere cu militanții Statului Islamic în Siria, scrie Reuters

UPDATE: Helena Smith, reporter The Guardian, relatează că “doborârea avionului rusesc a stârnit multe griji în Grecia.” Un diplomat grec ar fi declarat: “este pentru prima oară după începutul Războiului rece când un membru NATO distruge un aparat de zbor rusesc. Este un incident foarte grav.”

UPDATE: NATO a confirmat că va ține un consiliu extraordinar, la cererea Turciei, relatează The Guardian.

Shaun Walker, reporter Hurriyet(ziar turc): “Ankara a făcut foarte clară nemulțumirea ei în legătură cu activitatea militară a Rusiei de lângă granița turcă, și chiar i-a chemat pe ambasadorul rus și pe atașatul militar rus vinerea trecută ca să întărească această nemulțumire.”

UPDATE: Conform The Guardian, armata turcă a declarat că două avioane de vânătoare F-16 au fost ridicate de la sol după ce un aparat de zbor necunoscut a intrat în provincia turcă Hatay la ora locală 9:20.

Un oficial turc a declarat: “conform regulamentului de angajare militară, autoritățile au somat aparatul de zbor neidentificat că acesta se află la 15 km sau mai puțin de graniță. Avionul nu a răspuns somărilor și a continuat să zboare pe teritoriul Turciei. Forțele aeriene turce au răspuns prin prăbușirea avionului neidentificat.”

“Aceasta acțiune nu este îndreptată împotriva unei țări în specific. Avioanele noastre F-16 au apărat suveranitatea Turciei”, citează The Guardian.

Asocciated Press relatează că unul dintre piloții avionului SU-24 a decedat, iar un video explicit care ar face dovada morții pilotului a apărut pe internet. Locația și starea celui de-al doilea pilot este necunoscută.

Acesta este cel mai grav incident după intrarea Rusiei în conflictul din Siria.

___________________________________________________

Un avion militar rusesc a fost doborât în această dimineață de forțele militare turce, conform BBC.

Conform BBC, imaginile video arată prăbușirea avionului în munții din provincia Latakia, Siria, într-o zonă controlată de rebeli.

Ministrul de apărare rus Sergey Shoigu a declarat că un aparat de zbor de fabricație rusească, Su-24, s-a prăbușit pe teritoriul Siriei după ce acesta a fost doborât de forțele terestre turce și că piloții avionului au reușit să se catapulteze, însă aceștia au fost “capturați” de rebeli, relatează BBC.

Avionul zbura la o altitudine de 6 000 de metri, iar oficialii turci spun că acesta a fost doborât după ce a fost somat în repetate rânduri să părăsească spațiul aerian turc.

Ministerul Apărării Ruse a declarat că au dovezi conform cărora avionul nu a intrat în spațiul aerian al Turciei și că “pe toată durata zborului, avionul a rămas exclusiv pe suprafața teritoriului sirian”.

În decursul zilelor trecute, două bombardiere rusești Tu-160 au tatonat spațiul aerian NATO și au fost escortate de RAF(Royal AirForce) până în sudul oceanului Atlantic după ce acestea și-au schimbat rutele obișnuite de bombardare a teritoriului sirian controlat de ISIS.

Ruta alternativă a bombardierelor rusești.

Ruta alternativă a bombardierelor rusești.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top