Social

Câini special antrenați pentru salvarea elefanților din Africa

În prezent, departe de ochii lumii, se desfășoară un masacru greu de controlat și de oprit. Este vorba despre mamiferele de uscat, elefanții, care, deși posedă o blândețe și o inteligență aparte, nu se pot salva de egoismul și tirania omului. Aceștia au devenit încă din timpurile imemoriale victime ale celor mai vechi forme de comerț și schimb.

Fascinația omului pentru fildeșul elefanților a dus, până în prezent, la exterminarea a 30.000 – 50.000 de elefanți pe an în Africa, conform Wildelife Charity Born Free.  Fildeșul a ajuns în prezent să alimenteze războaiele locale și este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai avantajoase forme de comerț din punct de vedere financiar. Conform CNN, începând cu 1989, declinul populației elefanților din Africa a stimulat Convenția de Comerț Internațional cu fildeș.

În prezent, un grup de persoane ce luptă pentru protejarea mediului și a vieții sălbatice au venit cu o nouă armă ce va ajuta la protejarea acestor mamifere: câinii. Fundația African Wildelife Foundation (AWF) s-a aliat cu Tanzania si Kenya şi folosesc câini special antrenați pentru a detecta comerțul cu fildeș.

11872891_1001152103271083_1021068265_nFundația AWF a înființat un fel de școală Harvard  în Africa pentru câini, unde patrupezii sunt zilnic dresați, urmăriți și monitorizați pentru a deveni arme în oprirea masacrului asupra elefanților.

“Noi nu dresăm câinii ca după aceea să îi daruim guvernului sau altor grupuri de la care să nu mai auzim nimic,  noi lucrăm atât cu câinii cât și cu stăpânii lor de când aceștia se nasc până la maturitate” – au fost cuvintele lui Kathleen Garrigan, purtătorul de cuvânt de la AWF

Recent, fundația AWF a avut prima sa promoție de “absolvenți” formată din 8 câini și 14 dresori din Kenya Wildlife Service și Tanzania Wildlife Division. AWF, împreună cu cele doua organizații, au plasat câinii în porturi, aeroporturi și la granițe pentru a preveni transportul de fildeș.

Unul dintre cele mai mari avantaje este ușurința cu care se pot adapta câinii în orice mediu.

11857634_1001152096604417_869508647_n“Câinii pot face față oricăror temperaturi. În primele săptămâni am început antrenamentul dis de dimineață, și am parcurs plimbări lungi până în miezul zilei”- a declarat Will Powell, directorul fundației AWF.

Powell a precizat, de asemenea, că programul nu constă numai în dresarea câinilor ci și în educarea stăpânilor. Astfel crearea unei legături strânse între animal și om face parte din procesul de învățare.

“Prima lecție constă în chemarea câinelui de către stăpân dintr-o cameră în alta. În urma acestui exercițiu câinele nu primește recompensă ci multă afecțiune si atenție din partea stăpânului”– au fost cuintele lui Will Powell.

Acesta a adăugat, de asemenea, că folosiți în scopuri bune, câinii vor reuși să reducă comerțul cu fildeș, scopul acestei operațiuni fiind acela de salvare a elefanților, aflați pe cale de dispariție.

Galerie foto:

 

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top