Magazin

Sateliții, utilizați pentru a număra elefanții!

Din ce în ce mai des tehnologioa dezvoltată de omenire este utilizată pentru protecția și conservarea mediului înconjurător. O demonstrează și cea mai nouă sarcină pe care sateliții ce orbitează în jurul Pământului au primit-o din partea oamenilor de știință, informează BBC.

Conform acestuia, care  citează reprezentanți de seamă din sfera protecției și conservării mediului, tehnologia existentă la bordul lor poate fi setată  pentru a permite identificarea, numărarea și monitorizarea deplasării elefanților prin savana africană. Amplasați la aproximativ 600 de kilometri distanță de suprafața terestră, sateliții urmează să folosească un algoritm special care permite ca până la 5.000 km pătrați de habitat să fie cercetați într-o singură zi. Mașinăria reușește cu ajutorul programului informatic să deosebească elefanții într-o multitudine de fundaluri specifice habitatului monitorizat.

Pentru a testa eficiența sistemului, oamenii de știință s-au orientat către celebrul parc al elefanților situat în Africa de Sud, Parcul Național Addo Elephant. Aici, atât relieful, cu numeroase zone de păduri și de savană, cât și numărul mare de elefanți ce-și duc traiul permit cel mai bine punerea la punct a sistemului informatic și eliminarea eventualelor erori de procesare a imaginilor. Totul contra cost, oamenii de știință trebuind să plătească pentru accesul la sateliții comerciali și la imaginile pe care aceștia le captează.

Însă dincolo de acest aspect, destul de costisitor, noua abordare oferă un avantaj incomensurabil: monitorizarea transfrontalieră a populațiilor de elefanți, în contextul în care în anume state africane este destul de dificil de obținut autorizații de zbor pentru astfel de studii cu ajutorul aeronavelor. În plus, sateliții pot oferi un sprijin important pentru lupta cu braconierii.

Conform specialiștilor citați de BBC, sistemul de lucru cu ajutorul sateliților va reduce la minim prezența umană pe teren, ceea ce vine ca o mănușă în condițiile impuse de pandemia de coronavirus. Totuși, atrag atenția oamenii de știință este nevoie de mai multă implicare, întrucât în acest sector lucrurile avansează destul de greu. Ei declară la unison că utilizarea ultimelor apariții din sectorul informatic în munca lor zilnică nu poate decât să reprezinte o binecuvântare.

Foto: BBC

Sateliții, utilizați pentru a număra elefanții!

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top