Înainte de toate, țin să menționez că acest top reprezintă doar opinia personală a autorului.
Anul care a trecut a fost unul extrem de reușit în materie de filme, din punct de vedere calitativ. Am avut pelicule unice, care au reușit să surprindă și să încânte audiențele de pretutindeni. Așadar, putem trage linie ca să vedem cine a reușit să creeze cea mai bună peliculă a lui 2017. Numărăm de la 10, ne cerem scuze unor filme pe care autorul acestui articol nu a reușit să le vadă (încă), precum Coco sau Wonder, și trecem în revistă și câteva mențiuni onorabile, cum ar fi: Wonder Woman, Baby Driver, Blade Runner: 2049, IT, Thor: Ragnarok și, nu în ultimul rând, The Disaster Artist.
- Dunkirk
Pelicula lui Nolan vine pe ultima poziție a topului datorită alegerii regizorului de a se concentra pe aspectele generale ale războiului. În Dunkirk, Nolan nu ne oferă personaje bine conturate, preferând să facă din război în sine un personaj, a cărui poveste este expusă aici. E un lucru admirabil, pentru că Dunkirk este o peliculă foarte bună (ca de altfel toate celelalte de pe această listă), însă lipsa unui personaj de care spectatorul să se poată atașa emoțional face ca miza poveștii să scadă. Acestea fiind zise, Dunkirk este o capodoperă tehnică a cinematografiei, care merită văzută de oricine are un interes pentru lumea filmului.
- The Big Sick
Lansat vara trecută, The Big Sick este regizat de Michael Showalter și scris de Kumail Nanjiani, care de altfel joacă și rolul principal. Nanjiani este aici în rolul unui comediant de stand-up, care se luptă cu prejudecățile propriei familii și culturi, fiind nevoit să aleagă între fericirea sa sau a celorlalți. El este fantastic în film, iar felul în care livrează dialogul este de admirat, reușind să treacă de la amuzat la dramatic instantaneu. The Big Sick este o poveste superbă despre greutatea pe care o înfruntăm atunci când încercăm să îi mulțumim pe toți cei apropiați nouă.
- Get Out
Despre Get Out am mai vorbit aici. Am spus atunci că ”pelicula de debut al lui Peele se apropie de perfecțiune”. Îmi mențin părerea, pentru că reușitele acestui film sunt incontestabile, obținând 4 nominalizări la premiile Oscar de anul acesta, inclusiv Best Picture și Best Actor. Kaluuya este incredibil în rolul principal, iar Jordan Peele creează o atmosferă de teroare și mister pe care nu am mai simțit-o de mult într-un cinematograf.
- Star Wars: The Last Jedi
Nu cred că a existat vreun film care să creeze o ruptură mai mare între critici și fani anul acesta. Poate mother! al lui Arronofsky, dar nu la aceeași scară. Iubit sau detestat, The Last Jedi a creat multe discuții și a fost subiectul principal al lunii decembrie în lumea cinematografiei. Personal, cred că The Last Jedi s-a ridicat la nivelul așteptărilor, iar Rian Johnson a reușit să creeze o peliculă excelentă. Problemele existente în actul secund sunt salvate de un sfârșit extraordinar, care mi-a aprins și mai tare curiozitatea pentru episodul IX.
- Spider-Man : Homecoming
Nu mi-a plăcut niciodată interpretarea lui Tobey Maguire. Andrew Garfield a fost mai bun, însă a prins perioada neagră a studiourilor Sony. Însă când Tom Holland a fost anunțat ca următorul Spider-Man, am fost imediat de acord că nu există o alegere mai potrivită. Așadar, când Spider-Man: Homecoming a ajuns în cinematografe, am fost cucerit de interpretarea lui Holland și am admirat cel mai bun personaj negativ din universul Marvel: Vulture. Michael Keaton reușește să fie extrem de convingător în rolul său, iar Homecoming este o peliculă care îi face cinste eroului titular.
- Raw (Grave)
Trișez puțin în cazul de față, pentru că Raw este o peliculă care, teoretic, a fost lansată în 2016, însă abia în 2017 a putut fi văzută în cinematografe, și nu doar pe ecranele festivalurilor de film. Așadar, pe principiul ”e topul meu și fac ce vreau”, am ales să includ, pe poziția a cincea, pelicula de debut a Juliei Ducournau. Raw este cel mai bun film horror din 2017, reușind să mă uimească prin personajele extrem de bine construite, scenele greu de uitat (și privit) și un scenariu fantastic, care prezintă o poveste de maturizare pe fundalul unei pasiuni sinistre.
- Logan
De două ori l-am văzut în cinematograf și nici acum nu m-am săturat de scenele din pădure, de la final. Logan ne arată un supererou bătrân, epuizat după atâția ani de luptă, care nu își mai dorește nimic de la viață. Hugh Jackman are cea mai bună interpretare din carieră în rolul lui Wolverine, iar povestea este excepțională. James Mangold reușește să treacă spectatorul prin foarte multe stări, de la amuzament, la entuziasm și într-un final la o tristețe cumplită. Logan este cel mai bun film cu un supererou pe care l-am văzut până acum.
- War for the Planet of the Apes
Deși nu e mai bun decât predecesorul său, War for the Planet of the Apes oferă o concluzie perfectă a celei mai bune trilogii din ultimul deceniu. Da, nu conține foarte multe scene de ”război”, deși are cuvântul ”war” în titlu, însă asta mi se pare o critică mult prea minoră pentru a întina calitatea acestui film, care oferă un final superb pentru Caesar și lasă o poartă deschisă unor alte continuări. War for the Planet of the Apes a fost, pentru mine, cel mai așteptat film din 2017, și mă bucur să spun că nu am fost dezamăgit. Andy Serkis nu a primit nici anul acesta nominalizarea la Oscar, și încep să mă împac cu ideea că aceasta nu va veni niciodată.
- Three Billboards outside Ebbing, Missouri
Ador titlul acestei pelicule. Mi se pare unic, intrigant, perfect din toate punctele de vedere. Trecând peste titlu însă, Three Billboards spune o istorie fascinantă, și, în opinia mea, merită să câștige premiul Oscar pentru Best Picture anul acesta. Interpretările sunt minunate, Francis McDormand reușind să iasă în evidență în fiecare scenă. Sam Rockwell arată încă o dată că este unul din cei mai buni actori de la Hollywood, cu mult peste alți colegi mai apreciați ai săi. Scenariul are o notă de realism care rămâne în aer pe tot parcursul filmului. Am fost extrem de aproape să pun Three Billboards pe prima poziție, și cu siguranță aș fi făcut-o, dacă nu exista..
- Wind River
Wind River este filmul căruia eu nu i-am putut găsi vreun cusur. Poate s-a întamplat fiindcă am fost orbit de calitatea incredibilă a acestui film. Cinematografia merită un premiu în sine, decorurile și locațiile fiind alese perfect pentru tonul acestui film. El creează o atmosferă de tensiune care te apasă, te cucerește și te atrage în povestea acestei murder mystery, regizat de Taylor Sheridan. Scenele sunt greu de uitat, reușind să rămână întipărite pe retina spectatorului. Pelicula aceasta a reușit să mă cucerească de la primul cadru, iar interpretările fenomenale ale lui Jeremy Renner, Elizabeth Olsen, Gil Birmingham & co., precum și scenariul foarte bine scris al lui Sheridan mi-au confirmat faptul că Wind River este cel mai bun film din 2017.
Surse foto: variety, roger ebert, screenrant.