Diverse

Shito-Ryu: Un stil de viaţă

mabuni-11Shito-Ryu este principalul şi unul din cele mai apreciate stiluri de karate din japonia împreună cu Shotokan, Wado-Ryu şi Goju-Ryu. Acesta a fost creat de maestrul Kenwa Mabuni în anii 1930. Maestrul Yasutsune Itosu și maestrul Kaneryo Higaonna stau la baza stilului. Termenul “Shito” provine din combinația de “shi” și “to”, acetea fiind primele semne ale maeştrilor. Inițial denumit “hanko ryu” (stilul semi-dur) din respect pentru maeștrii săi, Mabuni a schimbat ulterior denumirea stilului fondat de el.

Shito-Ryu este format din mai multe tehnici originale shuri-te și naha-te faţă de shotokan. Din punct de vedere tehnic, shuri-te și tomari-te conțin mai ales mișcări lineare și rapide, pe când naha-te mai degrabă mișcări circulare și suple.

În prezent, stilul este practicat în întreaga lume dar din păcate nu face parte din categoria sporturilor olimpice. În 2011 s-a pus în discuţie introducerea lui însă cu anumite condiţii, inclusiv crearea unei metode corecte de arbitraj. Schimbările aduse în stilul de karate Shito-Ryu sunt asemănătoare cu cele din Judo.

În România există numeroase cluburi de Karate care practică acest stil. Omul care a dezvoltat acest sport, care a fost antrenor178721_231777230273867_534020944_o, manager, omul bun la toate, cum se zice, cel care şi-a dedicat o bună parte din viaţă acestui sport a fost (şi este în continuare) sensei Vasile Manea, cel care, cu modestie dar cu profesionalism, a pus piatra de temelie a acestui sport pe plan naţional. Sensei Manea este antrenor emerit, 7 Dan Shito-Ryu WKF.

Dinamo Karate Bucureşti şi Steaua Karate Bucureşti sunt cluburile cu cei mai mulţi sportivi care fac parte din lotul naţional.

Clubul Dinamo se poate lăuda cu unii din cei mai buni sportivi: Traian Iancu, Emil Iancu, Alexandrina Mirea, Claudia Ioniţă, Cosmin Ioniţă , Cristina Rotaru, Alina Stancu, Claudiu Teodorescu, Claudiu Dinică. Aceştia au adunat rezultate excepţionale începând de la titluri naţionale până la cele mondiale.

Ceea ce puţini ştiu este că România caştigă anual prin aceşti sportivi numeroase medalii, toţi membrii lotului ocupând un loc pe podium la concursuri, în special locul I.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top