Promovăm România

România mea e fascinantă

Voi nu v-ați săturat s-auziți mereu clișeul ăla: “La alții e mai bine”, sau “La alții e mai ieftin”?

Noi, la Hyperflash.ro credem că România e fascinantă și chiar dacă are problemele ei, la infrastructură, sau la servicii, avem mereu locuri frumoase de vizitat. Și mai credem că de unele dintre ele, încă nici n-am auzit. 🙂

Vă propunem astăzi 10 idei de destinații, aproape de București.

1. Vulcanii noroioși – localizați în Subcarpații de curbură, pe raza comunei Berca din județul Buzău, la o altitudine de 341 de metri. Sunt singurii vulcani noroioși în miniatură din Europa. În 1924, au fost declarați Rezervație naturală, fiind incluși în registrul național și cel european, în 1995.

2. Focurile vii – se află tot în județul Buzău, pe un versant din satul Terca, Comuna Lopătari (la cca. 60 de km de Buzău), la o altitudine de 840 m. Focurile vii se formează datorită gazelor naturale care ies la suprafața terestră formând flăcări. Acestea sunt aprinse de razele soarelui, sau de către localnici. Fenomenul focurilor vii mai poate fi admirat în Turcia, Statele Unite al Americii, Australia și prin Asia.

3. Babele de la Ulmet – se află la marginea satului Ulmet din comuna buzoiană Bozioru (aproximativ 44 km de la Buzău). Aceste ”babe”, numite astfel de locanici, sunt niște trovanți potrivit geologilor. Au fel și fel de forme, de la farfurii zburătoare la carapace de țestoasă, ajungând și până la 2 metri înălțime. Trovanții se formează precum perlele, din interiorul pâmântului către suprafață, conform specialiștilor.

4. Ansamblul monumental Curtea Domnească – prima menționare a Curții Domnești din Târgoviște are loc în anul 1403. Acest ansamblu este format din monumente ridicate între secolele XV-XVIII:
*Palatul domnesc
*Turnul Chindiei
*Biserica Domnească Mare
*Biserica Sf.Vineri
*Casa doamnei Bălașa
*Biserica Paraclis Veche
*Baia Domnească
*Foișorul
Taxa de vizitare este de 12 lei pentru adulți, iar pentru grupuri de elevi, studenți și pensionari se aplică o reducere de 50%. Pentru fotografiat și filmat sunt tarife separate, care încep de la 15 lei/ora pentru fotografii și 40 lei/ora pentru filmat.

5. Casa memorială I.L.Caragiale – în județul Dâmbovița, în satul care acum îi poartă numele (acesta fiind născut în satul Haimanale), pe drumul național Târgoviște – Ploiești. Veți putea admira fotografii, telegrame, afișe ale comediilor sale jucate în premieră, cărți rare, etc.) precum și detalii despre viața acestuia. Se poate vizita între orele 8-16, de miercuri până duminică.

6. Castelul Cantacuzino – se flă în stațiunea montană Bușteni, județul Prahova și este construit în 1911 la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuziono, în stilul neoromânesc, pe o suprafață de 3148 mp. Curtea și grădina se întind pe 3,5 hectare, Acesta se poate vizita de Luni până Vineri și Duminică între 10.00-19.00, iar Sâmbăta între 10.00-22.00/. Prețul unui bilet este de 20 lei pentru adulți și de 15 lei pentru studenți și pensionari pentru vizita grădina și nivelul 1 al Castelului. Pentru a vizita grădina și nivelul 1 și 2 (unde se află Galeria de Artă) al Castelului, prețul unui bilet pentru adulți este de 30 lei pentru adulți și 25lei pentru studenți și pensionari.

7. Castrul roman Câmpulung-Jidova – cea mai importantă și mai mare construcție militară de acest gen, fiind și singura edificată din piatră, situat în apropierea șoselei Pitești-Câmpulung, la intrarea dinspre sud în Municipiul Câmpulung. Pot fi observate zidul din incintă din piatră, clădirea ofițerilor, locuința comandantului, dar și hypocaustum-ul (un inteligent sistem de încălzire specific romanilor.

8. Cetatea Poenari – situată la o distanță de 25 km față de Curtea de Argeș, pe vârful muntelui Cetățuia. Aceasta a mai fost cunoscută sub denumirile de ”Cetatea lui Țepeș Vodă” sau ” Cetatea lui Negru Vodă”. Fiind situată la altitudine de 850 m, trebuie urcate 1480 de scări. Se spune că în această cetate s-a sinucis în 1462, Anastasia, soția lui Vlad Țepeș la auzul veștii că domnitorul dorea să se căsătorească cu Katharina (amanta acestuia din Brașov).

9. Mănăstirea şi biserica rupestră Corbii de Piatră – datând din sec. XIV, este situată la aproximativ 50 km de Pitești, în satul Jgheaburi. Este cunoscută și ca ”biserica din piatră”, deoarece este săpată în stâncă. Aici se află cel mai vechi ansamblu de pictură din România.

10. Necropola regală de la Curtea de Argeș – face parte din ansamblul Mănăstirii Curtea de Argeș, iar din 1914 este și necropolă regală, aici fiind înmormântați regii și reginele României: Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria, Carol al II-lea, Mihai I și Ana. Tot aici sunt înmormântați și Neagoe Basarb, Doamna Despina – văduva domnitorului și Doamna Stanca – fiica domnitorului.

Text: Cristian Tănase

Foto:

http://casacutei.ro/portfolio-item/vulcanii-noroiosi/  
http://antraya.ro/locuri-emblema-in-romania/focul-viu-unica-scanteie-de-nestins/
https://locuridinromania.ro/judetul-buzau/comuna-bozioru/babele-de-la-ulmet.html
https://radioromaniacultural.ro/castelul-cantacuzino-busteni/
http://concurs.cristis.ro/index/267/Castrul%20Roman%20Jidova.html
http://www.ziarulargesul.ro/lift-la-cetatea-poenari/
http://adevaruldespredaci.ro/2014/06/romania-necunoscuta-corbii-de-piatra/
https://www.click.ro/news/national/curtea-de-arges-ultimul-drum-al-regilor

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top