Diverse

Românul și protestele

Atât pe 5, cât și pe 12 noiembrie, în București au avut loc proteste stradale. La primul protest au participat, potrivit declarațiilor oficiale, 12.000 de persoane. La al doilea protest, doar 1000. Observând diferența uriașă între cele 2 evenimente, hyperflash.ro a luat pulsul străzii și a întrebat câțiva trecători care este părerea lor despre aceste manifestări și ce cred ei că îi motivează pe oameni să iasă în stradă.

Unele persoane au tratat echipa ca și cum ar fi fost de la  serviciile secrete și, din păcate, mulți au refuzat să își exprime opinia cu privire la aceste evenimente, motivând că acest lucru le-ar crea probleme în viața privată sau la locul de muncă.

Au fost totuși și oameni deschiși, care își asumă punctul de vedere. Florin, în vârstă de 24 de ani, a declarat că a participat la prostestele #rezist din ultima perioadă, dar la cele recente nu a avut posibilitatea de a fi prezent. În opinia acestuia, protestele pot influența luarea deciziilor, asta dacă oamenii sunt uniți. Un motiv pe care acesta îl invocă cu privire la diferența covârșitoare între prostestul de pe 5 și cel de pe 12 noiembrie, este faptul că oamenii au o viață personală aglomerată, care nu le permite participarea.

“Eu personal, sunt de acord cu modificările aduse de noul Cod Fiscal, dar referitor la justiție, este discutabil. Cu cât am ieși mai mulți la proteste, cu atât am avea o șansă mai mare de a schimba ceva. Totuși, este foarte important ca cei care protestează să se informeze înainte. Eu nu am participat la ultimele două proteste,“ ne-a declarat Ștefan, 54 ani.

Am întâlnit oameni care au puncte de vedere cu privire la aceste evenimente, dar am întâlnit și persoane care nu știau că există așa ceva. Andreea (37 ani) a declarat: “Eu nu sunt interesată de politică și nici nu am participat la vreun protest. Nici măcar nu știam că în ultima vreme au existat aceste manifestări publice.“

Text și foto: Cristian Tănase, Alexandra Tudoran și Robert Scurtu

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top