Diverse

Petrolul îngrijorează membrii OPEC

Petrolul reprezintă o sursă veritabilă de investiţie de peste 50 de ani.

Tonul este dat în industria petrolieră de către OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol), influenţând cu uşurinţă preţul ţiţeiului prin decizii privind cantitatea produsă şi depozitată anual.

OPEC a fost înfiinţată în urma unei conferinţe susţinută în Bagdad, Irak, în perioada 10-14 septembrie 1960, şi este formată din 13 membrii : Algeria, Angola, Ecuador, Indonezia, Iran, Irak, Kuweit, Libia, Nigeria, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe şi Venezuela. Scopul acestei organizaţii este de a supraveghea şi menţine un cuantum optim de petrol la nivel global în funcţie de consumul necesar.

Opec Petrolul

Sursă europoilitics.ro

Preţul în sine al petrolului depinde de clasica interdependenţă cerere-ofertă. În momentul în care cererea depăşeşte oferta, preţul creşte, iar dacă oferta depăşeşte cererea, preţul scade, la fel cum o arată şi trendul acestei pieţe începând din august 2014, până în ianuarie 2015, când cotaţia a ajuns de la 104$ pe baril la aproximativ 40$ pe baril (un baril de petrol este cuantificat între 119 şi 151 de litri, în funcţie de densitatea petrolului).

Acest declin al preţului a fost înregistrat în peste 70 de ţări, ce-a mai mare reducere fiind în venezuela, 97%, în timp ce Arabia Saudită este singura care a menţinut aceiaşi cotaţie.

Prăbuşirea a adus laolaltă liderii OPEC în repetate rânduri, însă până în momentul de faţă, producţia de petrol nu a fost restricţionată pentru o balansare a pieţei.

Productie petrol

După cum se poate vedea în grafic, cererea de petrol se află cu mult sub producţia acestuia, deşi cei mai mari importatori la nivel global, China şi Statele Unite (China devansând S.U.A. pentru prima oară în primul trimestru din 2015), menţin constantă cererea din ultimii ani, cu mici modificări.

Acest declin major a fost un moment cheie pentru Piaţa de Capital, oferind oportunitatea uriaşă de tranzacţionare, atrăgând şi mai mulţi oameni de afaceri în acest domeniu.

Petrolul

Sursă OPEC

Preţul unui baril de petrol în acest moment a atins pragul inferior ultimilor 12 ani, ajungând până la 30$ pe baril. Conform OPEC, atât cererea cât şi producţia pe anul 2016 vor rămâne constante, cu o potenţială creştere de 1%.

Emmanuel Ibe Kachikwu, Ministrul petrolului din Nigeriei, a declarat că unele state membre ale OPEC au cerut o reuniune de urgenţă, având în vedere actuala situaţie a pieţei petroliere.

Deşi stocurile de petrol sunt mari, există încă cercetare privind noi exploatări de zăcăminte, printre acestea aflandu-se şi Marea Neagră. Analista Dana Mândru a precizat ca odată cu noi exploatări de petrol din Marea Neagră, Petrom ar putea avea o creştere pe piaţă între 35 şi 70% spre sfârşitul deceniului.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top