Locuri

Mausoleul Eroilor de la Mateiaș-un simbol al vitejiei românești

” PE AICI NU SE TRECE! ”

Pe Drumul Național E574 care duce spre Brașov, în aproprierea Orașului Câmpulung Muscel, în comuna Valea Mare-Pravăț din județul Argeș, e imposibil să nu vedeți ce se naște măreț pe un deal- un mausoleu dedicat eroilor căzuți în Războiul de Întregire Națională în perioada 1916-1918. A fost construit între anii 1928-1940 prin grija Societății ”Cultul eroilor”, autorul lucrării este De Nicolo, având la bază proiectul arhitectului Dumitru Ionescu Berechet.

Mausoleul este ca o pagină de istorie ce abia așteaptă să fie descoperită.

Sursa foto: arhiva personală

În zona Mateiașului, în perioada 25 septembrie- 8 octombrie, apoi între 10-23 octombrie 1916, Grupul Nămăiești, condus de către generalul Traian Găișeanu, având în componență diviziile 22 și 12 Infanterie, a reușit să reziste unui inamic net superior echipat și mult mai bine pregătit. Prin luptele crâncene duse aici, a fost oprită înaintarea puterilor centrale spre Câmpia Română. Datorită străpungerii frontului pe Jiu, soldații celor două divizii au primit ordin să se retragă, neînvinși, pe 16 – 29 noiembrie 1916, spre Târgoviște.

Emoția te cuprinde încă din primele momente. În timp ce urci numeroasele trepte, îți tragi sufletul admirând peisajul ce-ți taie răsuflarea. În fața ultimelor scări, se află o cupă din piatră care arde flacăra în amintirea eroilor.

Sursa foto : personală

 

Clădirea principală este compusă din două corpuri: unul orizontal, osuarul, care, în 31 de cripte sunt adăpostite așezămintele a peste 2300 de militari români și unul vertical, de forma unui turn cu foișor, spre care duce o scară în spirală.

La intrarea în mausoleu sunt scrise cu litere aurite două texte ce glorifică sacrificiul acestor eroi căzuți.

În partea dreaptă, “Ne plecăm cu venerație în fața sacrificiului suprem al bravilor eroi ai neamului, apărători demni și viteji ai ființei noastre naționale, iar la chemarea patriei vom ști să ne jertfim și noi pentru păstrarea independenței și suveranității României”, iar în partea stângă “Ne plecăm cu venerație în fața sacrificiului suprem al bravilor eroi ai neamului, apărători demni și viteji ai ființei noastre naționale, iar la chemarea patriei vom ști să ne jertfim și noi pentru păstrarea independenței și suveranității României”.

În interiorul acestuia vom descoperi lucrări din mozaic reprezentând scene din Primul Război Mondial, personalități din istoria poporului român, ținute, proiectile și multe informații despre desfășurarea acțiunii pe câmpul de luptă.

Sursă foto: arhiva personală

Sursa foto: arhiva personală

Putem vedea cu ochii noștri contribuția României în prima conflagrație mondială și importanța luptelor din zonă în toamna anului 1916.

Surpriza acestui loc se află într-o sală special amenajată. O scenă din luptă este perfect redată cu ajutorul efectelor speciale  luminoase și sonore, ce te va duce direct în atmosfera momentului.

Sper că v-am convins să vizitați acest loc minunat și să nu-l treceți cu vederea în drumul vostru.

Programul de vizită este de luni pană vineri, de la orele 09:00-19:00, iar prețul de intrare este de numai 6 lei, iar copii, elevii și pensionarii vor plăti un preț de doar 3 lei.

sursă foto: arhiva personale

 

Mausoleul Eroilor de la Mateiaș-un simbol al vitejiei românești

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top