Cultural

Lectură SUBCAPITOL – de la banal la arta poetică contemporană

Lectură SUBCAPITOL – un eveniment artistic desfăşurat într-o sală deloc ceremonioasă, amfiteatrul Bălcescu al Facultății de Litere de la Universitatea din București, joi 10 decembrie 2015.

Evenimentul a fost prezentat sub forma unei ore tipice de curs, cu câțiva tineri prezenți în bănci şi moderat de scriitoarea Svetlana Cârstean. Tinerii erau nominalizaţi pe rând de scriitoare să-și citească opera, timp de cinci minute fiecare, iar autorii executau cu șovăința, umilința și lipsa de interes tipică unui elev pedepsit prin ascultare. Lectura nu s-a petrecut în fața clasei, ci din bănci, rostit încet, mai mult pentru sine, astfel încât publicul din exterior înțelegea cu dificultate planul evenimentului, menit să fie emoționant.

Publicul a fost invitat să se așeze alături de autori, în băncile vechi ce păstrează amprenta timpului și a generaților ce au avut un mesaj de lăsat în urmă.

Întregul moment poetic a decurs sub forma unei linii lungi de așteptare la abator. Autorii nu manifestau entuziasm pentru prezentarea rodului muncii lor, ci trăiau momentul impresionant doar pe parcursul lecturii. Revenind în umbră, deveneau monotoni și plictisiți.

În texte se putea regăsi trendul “Boca”. Numele Arsenie Boca apărea în contexte lipsite de conotație religioasă, inserat aleatoriu în spațiile în care nu mai rămânea nimic de zis.

Organizarea a adus confuzie publicului, momentele neavând o ordine prestabilită, colaboratorii fiind aleși să citească aleatoriu, prin nominalizare de către jurnalista Svetlana Cârstean, fiind nepregătiți. De asemenea, integrarea momentelor online de lectură, pe skype, a părut aleatorie, inserată în mijlocul lecturii clasice pe neașteptate. Lăsând deoparte conexiunea slabă, unul dintre autori a ținut să menționeze că se simte “ca în filmele cu proști”.

Pauza a fost punctul cel mai confuz al serii, în care publicul încerca să-și da seama dacă evenimentul s-a încheiat sau o pauză neanunțată s-a petrecut fără cunoștința sa. Oamenii din bănci, care nu puteau fi deosebiți ca public sau autori, s-au ridicat și au ieșit pur și simplu fără a fi evident dacă au intenția de a reveni in sală sau nu. În aceste momente, autoritatea scriitoarei nu s-a mai manifestat în niciun fel, neputând să întrerupă procesul spontan sau să dea o explicație publicului, fiind copleșită de situație.

Volumul SUBCAPITOL putea fi achiziționat de public, de la catedra amfiteatrului unde s-a desfășurat lecturarea. La sfârșit, publicul a rămas cu impresia unui eveniment făcut pentru a fi făcut, mai mult pentru persoanele din interior.

Din păcate nu vă putem oferi mai multe detalii sau materiale video, deoarece autorii au refuzat să acorde interviuri. Rugat să ofere mai multe detalii despre ceea ce înseamnă SUBCAPITOL pentru el, Laurențiu Ion, unul dintre autori, a părăsit sala amfiteatrului Bălcescu.

Vă invităm să vizionați câteva fotografii de la Lectură SUBCAPITOL în următoarea galerie foto.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top