STUDENTIE

Experiența ca voluntar pe ambulanță

Miruna este una dinte miile de studenții care își fac timp să facă voluntariat. Pe lângă faptul că este studentă în anul al treilea la medicină, ea a ales o ramură a voluntariatului mai puțin la îndemâna oricui. Și de aici și câteva experiențe pe care am reușit sa le obținem păstrând secretul profesional.

Î: Cum de te-ai hotărât să devii voluntar pe ambulanță?

Mi-a venit această idee după tabără „Trauma Camp” făcută de SSCR în Padina. Este o tabără cu tematică pe medicina de urgență, care include antrenamente cu  voluntari Smurd Sibiu, dar și exerciții pe viu prin împrejurimile complexului.

Î: Ce te-a impresionat cel mai mult pe ambulanță?

Mulțumirea si căldura cu care ne primeau pacienții care chiar aveau nevoie de ajutor și se uitau la noi cu speranța şi admirație.11sanatate_VS

Î: Crezi că ar fi necesar un curs de prim ajutor in universități, poate ca și curs opțional?

Cred că ar trebui introdus ca și curs obligatoriu in şcoli ca să aibă absolut toată lumea acces la el; măcar două săptămâni, o mică introducere de 4 ore. Este scandalos sa nu știi ceva atât de simplu care ar putea face atât de mult bine. La facultatea de medicină, până în anul trei nu se face așa ceva. Facem marketing, dar nu cele mai de baza noțiuni de prim ajutor. Există un stagiu de medicină de urgență în anul șase, poate te învață acolo, dar nu vi se pare ruşinos să ajungi în anul cinci de medicină și nu faci un amărât de masaj cardiac. O chestiune simplă care poate salva o viață dacă este aplicată corect și când trebuie.

Î: De ce zici în şcoli?

Pentru că este foarte simplu și pentru că este de datoria noastră ca oameni sa știm măsuri de prim ajutor.

Î: Cam cât de importantă e practica măsurilor de prim ajutor în momentul în care trebuie aplicate?

În multe cazuri poate fi decisivă, dacă sunt aplicate corect și e simplu, e făcut pentru publicul larg. Ce m-a șocat cel mai mult este ca la naștere, femeilor nu li se face nici cel mai mic instructaj de cinci minute despre ce să facă în situația în care copilul se îneacă cu ceva. O chestiune foarte basic.

Î: Cum a fost pentru tine să treci de la stadiul de la “ajutat” la ajutor?

Simt că fac o diferență în viețile oamenilor măcar în momentul acela și aprecierea cu care ne privesc e o răsplată suficientă.

Î: Cam când zici tu din ce vezi și trăiești momentan ca vom ajunge la standarde europene?

Nu aş putea să-ţi spun, nu am avut destule experiențe încât să mă pronunț. Însă în ceea ce privește serviciul de ambulanță, mi se pare bine organizat şi eficient.

Î: Ce planuri ai de viitor?

Vreau să continui cu serviciul pe ambulanță pe durata facultății ,apoi rezidențiatul in neurochirurgie.

Deci se poate, la noi. Există oameni care reuşesc să facă o diferenţă, începând cu propriile lor acţiuni.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top