Featured

Cod roșu de inundații pe mai multe râuri din România

Vremea rea nu pare să se oprească în multe locuri printre care și în Bihor. Apa deversată din râuri acoperă o arie largă, iar pompierii lucrează neîncetat în realizarea digurilor și evacuarea oamenilor.

“Echipajele de pompieri din cadrul subunităților ISU Bihor acționează pentru evacuarea apei acumulate din localitatea Hârșești. Până la această oră, pompierii au evacuat din gospodăriile afectate de inundații aproximativ 30 de animale. De asemenea, în localitatea Căbești se acționează pentru evacuarea apei din 3 gospodării. 50 de pompieri militari acționează în șapte localități pentru gestionarea situațiilor de urgență”, a transmis Camelia Roșca, maior ISU Crișana.

Aceeași situație se petrece și în Arieș, unde viiiturile au distrus un pod. Acesta ajuta 50 de familii să meargă din satul Galbena către Drumul Național 75. Nivelul istoric al torentului s-a produs în Beiuș, 90 de km în 20 de ore. În  Stâna de Vale  precipitațiile au atins 140 de litrii pe metrul pătrat. Pe Valea Crișului Pietros a plouat timp de 36 de ore. Mulți copaci și stâlpi de electricitate au fost doborâți. Traficul a fost blocat în unele părți dar și unele pensiuni au fost de asemenea afectate. Oamenii au rămas fără locuințe și neajutorați fiind au fost evacuați ulterior. Posibile depășiri ale cotelor apelor se pot produce pe râurile din următoarele bazine hidrografice: Iad, Drăgan, Crișul Negru.

Din păcate aceste evenimente se petrec anual. Un factor declanșator al inundațiilor îl reprezintă tăierea ilegală a pădurilor. În  același timp digurile nu sunt consolidate înainte de începerea dezastrelor. În cazul producerii acestor dezastre pompierii recomanda oamenilor retragerea împreună cu animale și bunuri personale într-un loc înalt și ferit.

Timpul este neprevăzut, urmând ca în continuare creșterile de debit și vremea rea să producă situații nefavorabile.

Sursa Foto : Alba 24

Cod roșu de inundații pe mai multe râuri din România

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top