BREAKING-NEWS

România a mai pierdut un OM, un campion! Ivan Patzaichin, a murit, astăzi, la vârsta de 71 de ani.

 

Multiplu campion olimpic, european și mondial la canotaj, Ivan Patzaichin, a murit astăzi, la vârsta de 71 de ani din cauza unor probleme de sănătate necunoscute publicului. Discret cu viața personală, se pare că o boală crâncenă la ținut mai mult de o lună de zile, internat la spitalul Elias.

Anunțul a fost făcut de familie marelui campion, după urmă cu ora, pe pagina acestuia de Facebook, printr-un mesaj scurt dar foarte emoționant:

Ivan a plecat. Și nu se mai întoarce. Familia”

Această veste tristă a venit ca un trăznet pentru toata lumea și reacțiile n-au încetat să apară:

“Nuuuuu !!!! Doamne, nuuuu !!! Păi nu ne făcuserăm noi planuri împreună ?! Nu te dădeam eu exemplu copiilor mei ?! De ce-ai plecat ?! Ivan, dragul meu prieten … Dumnezeu să te odihnească. Condoleanțe familiei. “- a scris Horia Brenciu pe pagina sa de Instagram.

Un mesaj plin de sensibilitate la transmisie și Comitetul Olimpic și Sportiv Român:

“Ivan Patzaichin eo legendă nemuritoare a sportului românesc și mondial. Pentru noi, Ivan și Campionul dintre Oameni și Omul dintre Campioni. Ivan a fost un CampiOm, o poveste fără sfârșit a sportului românesc.

E datoria noastră sa îi păstrează vie memoria, să le spunem celor care vor veni să practice sport că totul este posibil atunci când te dăruiești, te pregătești și crezi în tine. Că poți vâsli cu inima atunci când pagaea se rupe, că trebuie să fie înainte să primească și că nu și nimic mai mult decât să-i ajute pe alții să ajungă campioni. Aceasta este povestea lui Ivan, plecat din Deltă, de la Mila 23, să devină campion. Și a reușit. Rămas coc, Ivan! Pentru noi ești nemuritor “- Mihai Covaliu, președinte COSR

Ivan Patzaichin, de la Mila 23 la Jocurile Olimpice

La 26 noiembrie 1949, în satul Mila 23, județul Tulcea, sa născut campionul  nostru, Ivan Patzaichin. A dedicat 20 de ani din viață canotajului și a început să cucerească lumea cu 40 de titluri pe plan național. În 1969, la Moscova a devenit campion european câștigând aurul la C2-1000m. La Mondiale a reușit performanța de a cuceri de 8 ori medalia de aur, de 7 ori medalia de argint și de alte 7 ori medalia de bronz. Cele mai mari realizări și satisfacții le-a avut în 1968, în Mexic, unde a participat pentru prima dată la o ediție a Jocurilor Olimpice, unde a și câștigat medalia de aur. Au urmat încă patru ediții ale Jocurilor Olimpice de unde a venit acasă cu încă 6 medalii, 3 de aur și 3 de argint.

A devenit cetățean de onoare al locului de baștină și a fost denumit de Federația Internațională de Kaiac-Canoe, Sportivul secolului XX. După rezultate magice ca sportiv, în 1985 a devenit antrenor la Clubul Dinamo București iar mai târziu coordonatorul lotului olimpic de caiac canoe. Din această poziție a câșigat alături de elevii săi 150 de medalii la Campionate Europene, Mondial și Jocurile Olimpice, devenind astfel antrenor de top la nivel mondial.

Pe lângă cariera de sportiv și antrenor, Ivan a militat pentru tradiția și natura românească, pentru practicarea sportului în aer liber. A susținut valorizarea mediului și a comunităților tradiționale rurale.

În 2010 a înființat Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23 , prin care a inițiat mișcarea Rawmania , Festival Internațional al Bărcilor cu Vâsle . Județul Tulcea, încă din 2011, găzduiește cu dragul inimă acest festival ce are ca scop promovarea potențialului turistic, cultural și tradițional din zona Deltei.

În 2010 a fost distins cu decorația regală Nihil Sine Deo.

 

 

Foto credit: COSR, Muzeul Agerpres

România a mai pierdut un OM, un campion! Ivan Patzaichin, a murit, astăzi, la vârsta de 71 de ani.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top