Teatru

„Aici nu-i de joacă!”- un spectacol cu femei, dedicat bărbaţilor

AFIS_FINAL_CU_Reprezentaţia de aseară s-a consumat sub semnul conceptului de feminism, puternic afectat de sentimentul erosului distructiv, pricinuit de lipsa prezenţei masculine.

Spectacolul de aseară le-a avut ca protagoniste pe doua dintre cele mai impozante actriţe ale Teatrului Nottara şi nu numai: Victoria Cociaş şi Catrinel Dumitrescu. Cea din urmă se regaseşte şi în postura de regizor.

Acţiunea o surprinde pe Isabelle ( Victoria Cociaş ) preocupată intens de ultimele pregătiri pentru sărbătoarea Anului Nou, ocazie care urma să se consume în compania lui Henry, un tânăr ambasador . Totul părea a fi perfect, iar Isabelle era în culmea extazului, armonios acompaniată de muzică franţuzească pe fundalul sonor al unui peisaj maritim. Ceea ce părea a fi o seară perfectă s-a transformat însă într-un dezastru din pricina unei ţevi din baie care a cedat. Acest moment se confundă cu activarea intrigii şi oferă un preamubul al stării psihice labile ale protagonistei.

Aparenta salvare vine de la Alex ( Catrinel Dumitrescu ), o specialistă în instalaţii sanitare care acceptă să repare defecţiunea, deşi majoritatea instalatorilor nu aveau program de Revelion. Problema s-a dovedit a fi mai gravă decât se anticipase, de aici dezvoltându-se un întreg şir de evenimente cărora le cad pradă cele două doamne.

Deşi spectacolul aduce faţă în faţă două medii sociale aparent diferite, Alex şi Isabelle ajung să se confrunte cu un sentiment total nepotrivit situaţiei imaginate de acestea, frustrarea de a nu avea parte de dragostea persoanei iubite. Astfel, ele se înhamă  pe un drum anevoios, se supun trăirilor contradictorii fericire – dezolanţă, calmitate –furie care alternează cu o viteză incredibilă, transformându-le pe protagoniste în veritabile victime ale erosului, într-un context unde drama îmbrăţişează comicul.

Limbajul delimitează poziţia celor două, variind între sarcasmul lui Alex, legitimat de repetiţia abuzivă a expresiei “Sunt puternic zdruncinată” şi construcţiile elevate ale Isabellei.

Prin această montare Catrinel Dumitrescu şi-a propus să aducă în prim plan, într-un mod diferit, o poveste care a mai fost spusă în 2010, într-o producţie a Teatrului „George Ciprian din Buzău, menţionând:

Nu-mi arog sub nicio formă „regia”; este o încercare de a (re)spune aceeaşi poveste altfel… căutând să găsesc textului „comercial” noi valenţe, poate mai multe profunzimi. Spectacolul din 2010 rămăsese undeva, încremenit, cu energii neconsumate. Aşa că, am pornit în a-l (re)naşte. E, de fapt, esenţa muncii actorului: s-o ia mereu de la capăt… dar nu de unul singur… Teatrul se face „împreună” şi cu dragoste. Mi-am luat aliat „încrederea” celor care au încurajat ideea. (…)

Este un spectacol de suflet, profund uman, în care „ne jucăm”, căutând adevărul. Adevărul care nu „se joacă”, ci se naşte simplu, limpede, fără artificii. Numitorul comun al dorinţelor de joc este aflarea acelei stări de graţie a „jocului ne-jucat”. Aşa s-a născut Aici nu-i de joacă!

                                                                           (Catrinel Dumitrescu)

Redacţia Hyperflash vă invită să vizionaţi reprezentaţia “Aici nu-i de joacă!” din data de 13 martie, spectacol desfăşurat la sala George Constantin a Teatrului Nottara.

Galerie foto:

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top