Teatru

„Rapsodie-n roz”, o reprezentaţie a conştiinţei puerile

10154026_657082920994656_1673253467_nSpectacolul de aseară s-a consumat sub semnul existenţialului, în strânsă legătură cu divinitatea, temă abordată din perspectiva filozofiei aparent puerile.

Distribuţia i-a avut în prim-plan pe Alexandru Repan, în ipostaza de actor şi regizor şi pe Andreea Măcelaru Şofron. Muzica a fost  fabuloasă, asigurată în regim de live de Ella Bokor (violoncel) şi de Alexandru Petrovici ( pian).

“Rapsodie-n roz” este reprezentaţia unde maestrul Alexandru Repan îi acordă micuţului Oscar şansa de a îmbătrâni. Acesta se luptă la numai 10 ani, de pe patul de spital, cu o boală incurabilă. Faptul că micuţul este conştient de gravitatea situaţiei, îl aruncă într-o spirală a existenţei cu o singură destinaţie, moartea. Întregul spectacol  prezintă revolta protagonistului împotriva destinului fatidic, atent susţinută de Tanti Roz (Andreea Măcelaru Şofron), asistenta care îl îngrijeşte cu dragoste, singura care îl ajută să înţeleagă viaţa în adevărata ei frumuseţe.

Oscar (re)descoperă frumuseţea de a trăi la o vârstă atât de fragedă, ceea ce conduce la o reacţie în lanţ care produce un “boom” în percepţia protagonistului asupra vieţii.

Tanti Roz întruchipează entitatea divină care veghează asupra suferindului pe ultima turnantă în drum spre Împăraţia Cerurilor.  Rolul infirmierei, fostă luptătoare de K1, prezentată ca având 10 mii de miliarde de ani, este unul determinant în evoluţia lui Oscar, mult mai accentuat din momentul în care micul protagonist află că mai are de trăit doar 12 zile. Acest eveniment punctează intriga, momentul care dă startul schimbărilor extreme din psihicul micuţului.

Acţiunea se dezvoltă vertiginos în jurul trăirilor materiale ale lui Oscar, evenimente ce se transpun în mentalul suferindului, legitimate de relaţia cauză-efect. Personajul întruchipat de Alexandru Repan se maturizează într-un ritm extraordinar, raportul fiind de 10 ani la o zi. Astfel, protagonistul străbate întregul proces al vieţii într-un interval de timp de 12 zile. Îşi însuşeşte comportamente specifice fiecărei etape a vieţii: trece prin procesul de pubertate, se îndrăgosteşte, trăieşte deziluzia iubirii aparent imposibile, se însoară, suferă în lipsa persoanei iubite, îmbătrâneşte.  Pe tot parcursul evoluţiei sale, micul Oscar deprinde calitaţi intelectuale specifice fiecărei perioade pe care le dezbate alături de Tanti Roz şi pe care le împărtăşeşte negreşit Divinitaţii.

„În dramaturgia universală există câteva cazuri imposibil de distribuit. Cel mai cunoscut este Romeo şi Julieta. Ea are cincisprezece, el, şaisprezece ani. Nu există actori de vârsta asta şi, chiar dacă ar fi doi copii talentaţi, nu ar putea să susţină un rol ca Romeo şi ca Julieta. Deci trebuie făcut rabat.

În ceea ce-i priveşte pe Oscar şi pe Tanti Roz, lucrurile sunt şi mai complicate. Oscar are zece ani, dar îmi este greu să cred că există un copil care să stea o oră jumătate pe scenă şi să joace un rol atât de solicitant. În ceea ce o priveşte pe Tanti Roz, ea pretinde că vârsta sa este o cifră cu treisprezece zerouri, deci are miliarde de ani; e de vârsta cosmosului nostru, născut odată cu Big Bang-ul. Totuşi, ca ea să poată avea miliarde de ani, există o singură şansă: să fie înger. Îngerii nu au vârstă.

Astfel, mi-a venit idea să inversez distribuţia. Eu nu am vrut să-l joc pe Oscar, ci povestea lui, împreună cu un înger. De fapt, alături de o familie de îngeri care acompaniază douăsprezece zile din eternitatea postumă a acestui băiat.” –Alexandru Repan

„Rapsodie-n roz” este o veritabilă dramă existentialistă cu trimitere la o problemă delicată cu care se confruntă societatea contemporană, neputinţa autorităţilor de a facilita un mediu constructiv din punct de vedere emotional copiilor care suferă de afecţiuni grave.

Noi, redacţia Hyperflash, vă invităm la Teatrul Nottara pentru a viziona reprezentaţia “Rapsodie-n roz” din 14 martie, la sala George Constantin, spectacol care va incepe la ora 19:30, în regia aceluiaşi Alexandru Repan.

Vă garantăm un spectacol unic din toate punctele de vedere!

Mai jos puteţi viziona un scurt material filmat cu ocazia aniversării celor 75 de ani de viaţă ai maestrului Alexandru Repan:

 Galerie foto:

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top