Externe

Marș pentru promovarea egalității de gen, în SUA

Un marș pentru promovarea egalității de gen, a drepturilor femeilor şi a drepturilor omului indiferent de etnie, gen, orientare sexuală sau religie a avut loc ieri în Statele Unite,  dar și în alte 65 de țări printre care Ungaria,  Arabia Saudită, Polonia, Cehia și Bulgaria.

Mișcarea de tip grassroots a avut loc după ce Donald Trump a fost învestit președinte, iar la Washington  au participat circa 200.000 de persoane. 

Organizatoarele au anunţat totuşi că marşul nu este o mișcare anti-Trump care în timpul campaniei electorale a adus numeroase jigniri la adresa femeilor, dar și a imigranților și persoanelor cu dizabilități. Prin acest marș, femeile vor să atragă atenția noii administrații de la Casa Albă că “drepturile femeilor sunt drepturile omului”, frază rostită de  Hillary Clinton, într-un discurs pe care l-a susținut în 1995 la Beijing. 

,,Cred că transmite nişte mesaje statelor naţionale, partidelor politice, politicienilor şi tuturor care au iniţiative de a restricţiona drepturile femeilor. Mișcarea mai reflectă capacitatea de reacție, construcție și mobilizare grassroots.  A transmis deja nişte mesaje unor organizaţii internaţionale precum ONU, Consiliul Europei şi Uniunea Europeană legate de importanţa egalităţii de gen. Cei patru piloni pe care se sprijină această mişcare: sănătatea, securitatea economică, siguranţa şi reprezentarea au mobilizat deja ONG-uri, asociaţii  şi grupuri informale din varii state şi deşi au fost construite politici publice, acestea sunt totuşi deficitare”, a explicat activista feministă şi profesoara universitară Oana Băluță, citată de Digi24.

Autor: Ramona Banu

Foto:

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top