Texte și Protexte

2 ani de Colectiv

Astăzi se împlinesc 2 ani de la tragedia din Clubul Colectiv din București unde și-au pierdut viața 65 de oameni. Supraviețuitorii au trecut prin clipe cumplite în timp ce rudele celor dispăruți plâng cu îndurerare, descriind calvarul ca pe o moarte lentă. La fel de dureros este și faptul că la 2 ani distanță nu a fost găsit nici un vinovat.

Eugen Iancu, tatăl uneia dintre victime declară: “Mie mi se pare ciudat că atunci când au murit 65 de oameni să ai toată lumea în libertate, ba, mai mult, să le acorzi dreptul să circule în străinătate, să facă ce vor, e ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Adică nouă ne mor copiii, ei se pot bucura de viață, ei se pot bucura de plimbări.”

Din punct de vedere psihologic, cazul Colectiv a fost una dintre puținele situații în care medicii s-au implicat emoțional în tratarea tinerilor arși sau asfixiați. Totodată, impresionați de gravitatea cazului și riscurile la care se suspuneau, și ei și clienții, alți patroni au decis închiderea cluburilor. Andrei Sosa, patronul clubului Expirat din Bucuresti, declara atunci: “Din 2003 am pus viața a mii de oameni în pericol”. El și-a închis clubul, în timp ce pompierii au desfăsurat 30.610 actiuni, dintre care 29.772 de controale de prevenire, 241 de inspecții materializate prin personalul unităților subordonate și 597 de audituri efectuate la persoanele fizice și juridice autorizate pentru a presta activități în domeniul apărării împotriva incendiilor și protecției civile. 

Grea rămâne și situația socială a patronilor clubului Colectiv – George Alin Anăstăsescu, Paul Cătalin Gancea și Costin Mincu ei fiind acuzati că „au încurajat si permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență.” Totodată, cei trei sunt trași la răspundere că au lăsat să se organizeze spectacolul pirotehnic deși amenajările interioare erau improprii unor astfel de activițăti iar focul de artificii a și dus la producerea incendiului de acum doi ani.

În acelasi dosar, mai este judecată și Daniela Ioana Nită, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists. Aceasta este acuzată că a folosit produse pirotehnice care trebuiau utilizate doar într-un mediu deschis. Artificierul Viorel Zaharia este judecat și el pentru ucidere din culpă, în forma agravată. Marian Moise, pirotehnistul rănit în urma incendiului era angajat al firmei care a furnizat artificiile, iar în seara tragediei el s-a ocupat de montarea loc in club.

Câteva mii de oameni au ajuns vineri seară în fața fostei fabrici Pionierul din Capitală, într-un marș al tăcerii în memoria celor 65 de tineri care în urmă cu doi ani au murit. Rudele și prietenii victimelor au purtat tricouri albe, imprimate cu fotografiile celor dragi. Participanții – rude și prieteni ai celor care au pierit în incendiu, dar și oameni care nu îi cunoșteau – au mers în tăcere, purtând în mâini fotografii ale victimelor, candele și flori.

Printre cei care au venit la marș s-a numărat și fostul ministru al Sănătații Vlad Voiculescu, iar mai târziu au ajuns în Piața Bucur fostul premier Dacian Cioloș și fostul ministru al Muncii Dragoș Pâslaru.

Tribunalul București a amânat din nou, pentru data de 20 noiembrie 2017, judecarea dosarului în care sunt inculpați fostul primar Cristian Popescu-Piedone și patronii clubului.

Text: Robert Pahome

Foto:

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top