Sănătate

Virusul Zika a ajuns și în România

Primul caz al virusului Zika din România a fost întâlnit la o tânără în vârstă de 27 de ani. Aceasta a luat infecția din Martinica, insulă ce aparține teritoriului Francez, unde a fost plecată timp de o săptămână în interes de serviciu.

Tânăra a dat dovadă de responsabilitate și de o bună informare, și imediat cum și-a dat seama că are simptomele acestui virus a mers la spital.

138823

Aceasta s-a prezentat la spitalul Victor Babeș, unde a stat internată timp de două zile. Analizele pacientei au fost examinate și de laboratorul spitalului și de laboratorul Cantacuzino, răspunsul pozitiv fiind oferit de ambele centre.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății a declarat că riscul transmiterii pe teritoriul României este minim și că acest caz ar fi unul izolat.

Laurenţiu Colintineanu a mai anunțat că primăriile din București vor desfășura cât mai repede o intervenție de înlăturare a acestor insecte.

stirileprotv.ro

Sursă stirileprotv.ro

Gabriel Popescu, specialist în boli infecţioase şi consilier al ministrului Sănătăţii, a afirmat că evoluţia persoanelor infectate cu virusul Zika nu este severă de regulă, completând cu ,,Un caz izolat poate oricând să apară. Ar fi bine să înțelegem că nu este o definire clară a acestor zone, ci ele variază. Trebuie să urmărim patru idei importante: înainte de călători într-o zonă exotică aceștia trebuie să facă o consultație de medicină a călătorului, la întoarcerea din călătorie se ia legătura cu medicul dacă au apărut manifestări de boală, monitorizarea cu mare atenție a sarcinilor și un comportament sexual conștient, protejat. Este foarte important să nu transformăm noastră într-o zonă de transmitere.”

Ultimul număr de oameni infectați cu acest virus, a fost declarat pe data de 1 iulie și erau aproximativ o mie de cazuri. Cele mai multe infecții sunt în Martinica și Guadalupe.

Zika

În sângele persoanei care dezvoltă infecția,virusul viabil persistă doar câteva zile.

Simptomele acestuia sunt asemănătoare unei răceli, mai exact dureri de cap, dureri de mușchi, dureri de încheieturi și conjunctivită.

Doctorul Gabriel Popescu sfătuiește persoanele ce totuși au planuri de a călători în zonele cu risc, să umble cu bluze cu mânecă lungă și pantaloni lungi, să aibă aer condiționat și plase de protecție în locuința unde vor dormi.

,,Aceasta nu este o soluție eficientă 100% dar reduce semnificativ riscurile la care se expun aceste persoane” completează Gabriel Popescu.

Tratamentul constă în repaus, hidratare și medicații împotriva bolii.

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top