Seriale

Tot ce trebuie să ştii despre Game of Thrones

Game of Thrones şi-a încheiat sezonul 7 săptămâna aceasta. Este unul dintre cele mai populare şi apreciate seriale din istorie.

Serialul “Urzeala Tronurilor” este o adaptare după o serie de cărţi scrise de George R. R. Martin, numită “A Song of Ice and Fire”. A Game of Thrones este titlul primei cărţi din serie, publicată în 1996.

 Până în prezent, autorul a scris 5 din cele 7 cărţi, a 6-a fiind aşteptată de fani de aproape 6 ani. Serialul a urmărit până la sezonul acesta firul poveştii din cărţi, dar de data aceasta filmul a depăşit scrierile. Încă nu este cert dacă acţiunea din serial o va urma în continuare pe cea din cărţi.

Poveste

Povestea din Game of Thrones are loc într-un tărâm imaginar cu 2 continente, respectiv Westeros şi Essos. Cu mult timp al acţiunii din serial, un popor numit Valeryenii domesticesc dragoni pentru a cuceri aproape tot continentul şi astfel pun bazele unei civilizaţii care a dominat jumătate de planetă, vreme de 5000 de ani. Sfârşitul lor a venit odată cu un dezastru natural numit “ The Doom of Valarya”, care a distrus întreaga peninsulă pe care se afla civilizaţia. Toţi Valeryenii şi dragonii au dispărut, mai puţini cei care se aflau pe insula Dragonstone.

Ultima familie de Valeryeni, numită Targaryen, locuia pe această insulă împreună cu dragonii lor. La 100 de ani după cataclism, Aegon Targaryen hotărăşte să invadeze Westeros, împreună cu surorile lui, care erau şi nevestele lui. Aceştia pleacă la război cu dragonii.

La vremea aceea, Westeros era împărţit în 7 regate. Familia Targaryen le-au cucerit pe toate. După victorie, Aegon topeşte săbiile duşmanilor lui, face un tron din ele şi se declară regele tărâmului Westeros şi a celorlalte regiuni, înfiinţând o nouă dinastie.

Peste 300 de ani, dragonii au dispărut din această lume, în schimb familia Targaryan încă este pe tron.  Aerys, descendentul lui Aegon, numit şi „regele nebun”, este încă la putere. Moştenitorul său, Rhaegar Targaryen, un tânăr prinţ deştept şi ambiţios o răpeşte pe Lyana Stark, sora lordului din Nord, care era logodită cu Robert Baratheon. În acel moment, Robert Baratheon şi Ned Stark care au pornit o lovitură de stat prin care l-au ucis pe rege şi pe întraga familie Targaryen, mai puţin fratele şi sora mai mică a lui Rhaegar, care au reuşit să fugă de pe continent.

În urma loviturii de stat, Robert Baratheon devine rege, Ned Stark se întoarce în Nord şi face 6 copii, inclusiv un bastard numit Jon Snow.

La 10 ani după lovitură, începe acţiunea din serial. Povestea este despre jocul de putere şi conflictul de interese, cât şi despre personajele interesante din regat. Jucătorii fac manevre pentru putere, ignorând fapzul că în nordul continentului au apărut nişte zombi de gheaţă numiţi White Walkers. Monştrii deţin puteri incredibile ca telepatia, pot controla gheaţa şi pot învia morţi. Nordul extrem este separat de restul continentului printr-un zid de gheaţă construit acum mii de ani.

Zidul este păzit de The Night’s Watch, un ordin de cavaleri care au depus jurământul pe viaţă să protejeze zidul.

Bastardul Jon Snow se alătură acestui ordin şi află că umaintatea este în pericol pentru că zombii de gheaţă sunt pe cale să invadeze, dar nimeni nu îl crede. Toţi sunt convinşi că aceştii zombi sunt doar o legendă, oamenii fiind preocupaţi de jocurile politice pentru putere.

Între timp, cei 2 Targaryeni complotează pentru a găsi o armată, să se întoarcă în Westeros şi să redobândească tronul. Ei sunt Viserys, fratele mai mare şi Daenerys, sora mai mică. Viserys va muri, iar Daenerys va primi nişte fosile de ouă de dragon la nunta sa, pe care reuşeşte printr-un ritual să le clocească, dând naştere singurilor 3 dragoni din lume. Daenerys devine cea mai importantă persoană din lume, mama dragonilor, ultimul Targaryen şi decide să se folosească de putere pentru a cuceri nişte oraşe din Essos.

Cei din Westeros îşi continuă jocurile de putere, ignorând-o pe Daenerys care vine din est şi pe zombii care vin din nord. În sezonul 7, Daenerys se duce în Westeros ca să îl cucerească, dar va avea parte de o confruntare cu  The White Walkers, într-o luptă epică între gheaţă şi foc.

Aici intervine Jon Snow, care este defapt fiul surorii lui Ned Stark, Lyana Stark, cea care a fost “răpită” de Rhaegar Targaryen. De fapt, aceştia au avut o poveste de dragoste din care s-a născut Jon Snow. După lovitura de stat, părinţii lui Jon au murit, iar Ned Stark a jurat că va avea grijă de copilul lor. Acesta a ascuns că Jon Snow este jumătate Targaryan pentru că regele l-ar fi omorât, aşa că a minţit şi a spus că este copilul său.

Familia Stark este asociată cu nordul, cu iarna, cu gheaţa, pe când familia Targaryan este asociată cu focul şi cu dragonii. Jon Snow este copilul făcut din gheaţă şi foc, cel care ar trebui să unească cele două familii şi cel care este chiar întruchiparea titlului “ A Song of Ice and Fire” şi moştenitorul de drept al Tronului de Fier.

Game of Thrones se remarcă prin complexitatea personajelor şi a poveştii şi prin răsturnarea de situaţii neaşteptate, unori tragice. Serialul nu face o distincţie clară între ce e bine şi ce e rău, niciunul din personaje nefiind în totalitate pozitiv sau negativ, la fel ca în viaţa reală. Deşi universul cărţii este complet fictiv, este izbitor de asemănător cu realitatea şi cu evenimentele sociale, politice şi culturale care ne afectează viaţa.

sursa foto

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top