Seriale

13 motive

,,Bună! Sunt Hanah! Hanah Baker. Exact. Nu-ţi deregla chestia la care asculţi asta. Sunt eu, în direct şi stereo. Fără reveniri sau suplimentări şi, de data asta, fără dedicaţii. Luaţi-vă ceva de ronţăit! Făceţi-vă comozi! Urmează să vă spun povestea vieţii mele. Mai exact, de ce am murit. Dacă asculţi caseta asta…Şi tu eşti unul dintre motive.”

Liceul este o experienţă nefericită pentru majoritatea oamenilor. Deşi se presupune că aceste generaţii au devenit mai deschise la minte, nimic nu s-a schimbat de fapt. Agresiunile din liceu, umilirea celorlalţi, a devenit doar o problemă care s-a agravat în ultimii ani, odată cu apariţia reţelelor sociale şi a smartphone-urilor. Este adevărat că umilirea colegilor a fost din totdeauna, dar odată cu anonimatul oferit de Internet şi protejați de un ecran  împotriva consecinţelor, adolescenţii au devenit mult mai agresivi, iar hărţuirea online a devenit dintr-o dată mult mai traumatizantă.

Filmul ,,Cele treisprezece motive” îți arată cum ,,de ce?” devine dintr-o dată mult mai important decât ,,cine?”. Un serial care demonstrează cât de grave pot deveni consecinţele agresiunii online, dar mai ales cât de copleşitoare devine acestă hărţuire, atunci când  vine din partea colegilor de liceu, din partea unor oameni pe care îi cunoşti, care ţi-au fost prieteni.

“..13 Reasons Why” în traducere ,,Cele treisprezece motive”, bazat pe romanul cu acelaşi nume a lui Jay Asher, este cel mai nou serial lansat de Netflix.

Acţiunea începe la câteva săptămâni după moartea Hannei Baker când Clay, un coleg ciudat, antisocial, care a avut o pasiune pentru ea, primeşte o cutie de pantofi plină cu casete audio. Treisprezece casete în care Hannah dezvăluie care au fost cele treisprezece evenimente traumatice care au făcut-o să ia decizia de a se sinucide. În total, treisprezece persoane se fac vinovate de moartea ei. Cei  mai mulţi dintre vinovaţi au primit deja casetele şi le-au ascultat, ca, mai apoi, în urma instrucţiunilor pe care Hannah le-a lăsat, aceştia să fie obligaţi să le dea mai departe către următorul vinovat.

Cu toate că nu înţelege care este motivul pentru care a primit aceste casete, Clay încearcă să pună lucrurile cap la cap, dar, mai ales, încearcă să afle cât mai multe de la cei implicaţi în moartea Hannei. Cele treisprezece motive prezintă o realitate sfâșietoare, o realitate în care adolescenții ajung să își pună capăt zilelor din cauza unor experiențe marcante despre care nu au avut curajul să vorbească pentru că nu au reușit să găsească persoanele potrivite care să le ofere o mână de ajutor.

“13 Reasons Why” este un serial  din care oricine are ceva de învățat, copii și părinți deopotrivă.

Sursă foto

 

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top