Inspirat de romanul The handmaid’s tale (Povestea slujitoarei) de Margaret Atwood, serialul cu același nume creat de cei de la Hulu și preluat de HBO România prezintă o societate patriarhală, unde bărbații dețin întregul control, ei ocupând funcții de Comandanți, Agenți sau Îngeri. Femeile au rămas practic fără nici un drept, și sunt împărțite în categorii, pentru a se putea deosebi mai bine în această nouă ierarhie: Soţiile sunt îmbrăcate în haine elegante, de culoare albastră, Marthele sunt îmbrăcate în haine casnice verzi, Mătuşile în haine kaki, iar Slujitoarele au o îmbrăcăminte largă, purtând o rochie roşie cu falduri largi şi aripioarele albe, iar pe cap, o pălărie care limitează orice privire laterală, îngrădindu-le câmpul vizual.
Deși Slujitoarele sunt extrem de importante pentru această nouă lume ( ele sunt femeile fertile Gilead), sunt de fapt tratate cel mai rău. Ele nu sunt altceva decât niște ,,utere” care și-au pierdut libertatea, puterea de decizie și orice drept pe care l-au avut vreodată, iar acum singurul lor scop este acela de a ajuta la creșterea natalității și de a deveni purtătoare de copii pentru conducători și soțiile acestora. Iar pentru a putea păstra controlul și pentru a se asigura că Slujitoarele nu vor ajunge să se răzvrătească, Mătușile trebuie să se asigură că fiecare femeie fertilă din Gilead, este supusă procesului de reeducare, dar și că este pedepsită atunci când nu respectă regulile, ajungând să fie dată drept exemplu pentru celelalte Slujitoarele, care sunt obligate să participe la procesul de pedepsire. Și chiar dacă pedepsele sunt extrem de brutale, poate cel mai supărător și șocant moment îl reprezintă ,,Ceremonia”. Acesta este momentul în care Slujitoarele care se află în perioada cea mai fertilă sunt forțate să aibă relații sexuale cu ,,stăpânii”. Și deși acesta este rolul unei ,,servitoare”, nu putem trece cu vederea că tot ceea ce se întâmplă în timpul Ceremoniei este un viol, chiar dacă este prezentat sub forma unui ritual. Iar toate aceste femei care au ajuns să fie ,, Slujitoare”, nu se află în această postură din propria dorință, ci pentru că această societate totalitaristă le obligă.
Offred (Elisabeth Moss) a avut un alt nume, înainte de a fi prinsă și smulsă de lângă familia ei. Acum este proprietatea Comandantului ei, Fred și a soției acestuia, Serena, drept urmare ea trebuie să își îndeplinească datoria de a rămâne însărcinată, dar și micile îndatoriri pe care i le impune soția comandantului. Offerd nu are nici un drept și nici un fel de viață personală. Asemenea tuturor Slujitoarelor, ea nu are voie să citească, să fumeze, să iasă neînsoțită pe stradă. Slujitoarele nu au voie să rămână singure cu Comandantul, nici măcar în timpul Ceremoniei ( care face trimitere la povestea biblică a Rahelei și a Bilahei), astfel că în timpul actului de procreare Slujitoarea stă întinsă între picioarele Soţiei.
Cu toate că are toate motivele pentru a renunța, Offred, știe că fiica ei trăiește, iar ăsta este motivul pentru care încearcă să reziste și să scape din acest iad.
Adaptarea pentru televiziune a acestui roman a fost creată și scrisă de Bruce Miller (The 100), iar producători executivi sunt Bruce Miller, Warren Littlefield (Fargo), Daniel Wilson, Fran Sears și Ilene Chaiken.
Din distribuția acestui serial fac parte Elisabeth Moss (Offred), Joseph Fiennes, Samira Wiley, Max Minghella, Yvonne Strahovski, O.T. Fagbenle, Alexis Bledel, Madeline Brewer si Ann Dowd.
,,Povestea slujitoarei”este un serial care te pune pe gânduri și care îți arată cât de ușor se poate transforma un regim democratic într-un regim totalitar. Societatea ajungând să piardă controlul doar pentru că oamenii nu au fost suficient de atenți pentru a observa semnele care anunțau schimbarea.