Social

Alimentele comercializate în școli pot cauza diabet și obezitate

Produsele vândute în magazinele din incinta școlilor pot duce la obezitate și îi pot îmbolnăvi pe elevi de diabet.

În Iași, inspectorii de la Protecția Consumatorului au descoperit că jumătate dintre magazinele verificate vând dulciuri și sucuri care conțin cantități mari de zahăr, sau care au mai mult de 300 de calorii. Comercializarea acestor produse în unitățile de învățământ este interzisă prin lege.

Deși în lege se specifică clar că magazinele din incinta școlilor nu au voie să comercializeze decât apă, în imaginile filmate într-o școală generală din Iași se poate observa cum la magazinul de la parter se vând sucuri, cipsuri, biscuiți sau ciocolată, alimente care sunt interzise de lege.

Este o situaţie, să zic aşa, dramatică având în vedere situaţia copiilor din ziua de azi, că mănâncă lucruri nesănătoase şi se reflectă asta în sănătate,” a declarat mama unui elev, citată de Digi24. Eu am un băieţel cu diabet, este în clasa a 2-a. Cei care nu respectă legea nu se gândesc la sănătatea lor,” se plânge un alt părinte.

Întrebat de ce nu respectă legea, proprietarul spune că nu ar mai avea vânzare dacă ar respecta lista alimentelor interzise: Am adus sucuri care sunt mai mult pe bază de … naturale, iar ciocolatele mari le-am adus în cinstea lui 8 martie, că mai vin şi părinţi care cumpără. Aşa, n-am avea voie nimic să vindem”.

Inspectorii de la Protecţia Consumatorului şi cei de la Direcţia de Sănătate Publică au descoperit că jumătate dintre magazinele deschise în școli vând elevilor produse care pot duce la obezitate şi diabet.

„Până în acest moment,  am aplicat 15 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 5.000 de lei”, a precizat Alexandru Hordilă, director OPC Iaşi, potrivit Digi24. 

În funcție de numărul și tipul produselor interzise pe care inspectorii le găsesc, amenzile pot varia între 500 și 10.000 de lei. Dacă abaterile sunt repetate, se poate ajunge chiar la închiderea magazinelor.

Sursa foto:

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top