Life & Style

O viață la înălțime

Tokio, Londra, New York, niciodată nu știi ce poate aduce ziua de mâine. O viață încărcată, pe fugă,  plină de adrenalină și destinații fabuloase, la care mulți doar visează. Un vis frumos care are menirea să te provoace în fiecare zi, mai ales că atunci când trăiești o viață în aer, poți fi sigur că nici o zi nu are cum să semene cu următoarea. Totuși pentru a afla ce implică meseria de stewardesă  și dacă este la fel de fabuloasă pe cât pare, am stat de vorbă cu Mădălina, o tânără care la 23 de ani a reușit să ajungă  însoțitor de bord la una din cele mai faimoase companii aeriene din lume, Emirates Airlines‎.

Pasiunea pentru călătorie, curiozitatea, dar mai ales premiza că ,,nu are nimic de pierdut” au făcut-o să aplice pentru un post de stewardesă la Emirates, iar din cele  aproximativ 500 de persoane care s-au înscris, a reușit să fie una dintre cei șapte care au fost selectați pentru interviul final.

R: Povestește-ne despre începutul carierei tale. De unde a venit dorința de a ajunge stewardesă?

Mădălina: Cred că vine puțin din familie, din copilărie și din dorința mea permanentă de a călători. Atât mama cât și sora au cochetat mereu cu ideea aceasta, însă viața a făcut sa nu o pună niciodată în practică. Însă, mică fiind, obișnuiam să plec mereu în vacanțe cu familia și eram mereu fascinată de stewardesele din aeroport. Felul în care arătau, zâmbetul, uniforma, până și parfumul, mă făceau efectiv să nu îmi pot lua ochii de la ele. Doar că  pe atunci nu îmi imaginam  că o să ajung aici. Era vara anului 2016 când terminam facultatea și știam doar că vreau să plec și să călătoresc. Nu eram convinsa de această idee, dar am fost foarte atrasă de oferta celor de la Emirates și mi-am spus că nu am ce pierde dacă aplic. Și uite ca așa a fost să fie.

 

R: Cum arată viața ta în Dubai ? Ți-a fost greu să te adaptezi?

Mădălina: Îmi iubesc viața în Dubai. Dacă nu sunt în aer, am nevoie de somn să recuperez. După ce recuperez încerc să mă împart atât între prieteni, cât și între diferitele evenimente la care sunt invitată. Nu te poți plictisi aici. Sunt atâtea lucruri de văzut, de făcut, încât uneori nu apuc să stau acasă.
Cât despre adaptare, eu am plecat de acasă imediat după terminarea liceului. Atunci mi-a fost greu, în prima jumătate de an de locuit în Londra, când încă nu-mi venea să cred că sunt oficial un adult. Am dat Londra pe Dubai și pot să spun că este cea mai bună decizie de până acum. M-am adaptat imediat, mai ales că eram deja obișnuită cu schimbarea și cu ideea de a-ți forma o viață într-un oraș nou, într-o țară nouă. E ceva ce e complet în afara zonei de confort, dar probabil că de-aici vine și entuziasmul.

R: Cum este viața „în aer”?

Mădălina: Aglomerată. Fiind o persoana care urăște rutina, pot să spun că din punctul acesta de vedere mi-am ales un job care mă avantajează. Fiecare zbor e diferit. Fiecare destinație e diferită. Fiecare cultură e unică. Unele zboruri sunt liniștite, unele mai aglomerate, altele sunt pline de evenimente, și mai sunt și cele în care întâlnești oameni care te lasă cu gura căscată și care îți oferă lecții de viață incredibile.
Totodată mai sunt și acele zboruri simple, dar din care pleci cu peisaje superbe întipărite în memorie – fie că vorbim de răsărituri, de apusuri, de faimoasele piramide din Egipt, de luminile de la polul nord, pe toate le poți vedea de la 10000 de m altitudine.

R: A fost vreun zbor în care au existat incidente?

Mădălina: Fiecare zbor e diferit după cum spuneam. Iar ca în fiecare job, nu are cum să decurgă totul perfect de fiecare dată. Toți membrii echipajului sunt extrem de bine antrenați, știm să ne păstrăm calmul și să rezolvam situația într-o manieră cât mai benefică, atât pentru noi cât și pentru pasageri. Din punctul acesta de vedere, lucrul în echipă este esențial, pentru că în aceste cazuri te vei baza de fiecare dată pe colegii tăi, iar aceștia de cele mai multe ori sunt oameni pe care i-ai cunoscut doar cu câteva ore în urmă.

R: Văzută din afară, meseria de stewardesă pare extraordinară și extrem de ușoară. Care este  realitatea?

Mădălina: Este într-adevăr extraordinară. Ajungi să vezi locuri pe care nu ți le-ai fi imaginat vreodată. Ajungi să cunoști mulți oameni, să înțelegi și să observi culturi diferite, ajungi să realizezi cât de mici suntem ca și indivizi într-o lume atât de mare. Discutăm de faptul că majoritatea oamenilor cu o viață “normală” ajung în poate 3-4 destinații pe an și își plănuiesc din timp vacanțele. Aici vorbim de 3-4 destinații diferite pe săptămână. Deci mă pot considera norocoasă.

Însă într-adevăr este și o meserie exigentă. Vorbim de foarte multe schimbări de fus orar, de luat cina în SUA atunci când poate în Dubai e timpul pentru micul dejun. Am ajuns într-un stadiu în care pot fi trează la orice oră. Iar de cele mai multe ori, atunci când ajungi să vizitezi un loc nou, deși ești deja treaz de foarte multe ore,  îți dorești să explorezi destinația, așa că somnul nici nu mai contează.

R: Ai fost până acum într-o mulțime de locuri. Totuși, ai vreo destinație  preferată?

 

Mădălina: Cu siguranță New York-ul. Nu pot să îți descriu sentimentul, însa a fost orașul pe care mi l-am dorit întotdeauna să-l vizitez. Copil sau adolescentă fiind și uitându-mă la toate acele filme și seriale, mă făceau zilnic să îmi doresc să ajung acolo. Mi-a luat 23 de ani să-mi îndeplinesc și acest vis, dar a meritat din plin. Pur și simplu vibe-ul orașului e diferit, culturi mixte, mentalități diferite. Pentru mine a fost și va rămâne probabil destinația mea de suflet.

 

 

R: Dacă ar fi să faci un top 3 al destinațiilor pe care le-ai văzut cum ar arăta acesta?

Mădălina: Este greu să menționez doar trei. Fiecare destinație e diferita, după cum spuneam. Ca și preferințe pot să spun că am o afinitate pentru combinația de metropole/insule exotice. Cât despre top 3 ar fi New York, desigur,  Singapore și Mauritius.

R: Foarte mulți oameni se tem de zborul cu avionul. Ce îi sfătuiești să facă pentru a-și depăși această teama?

Mădălina: Cei care mă cunosc îți pot confirma lucrul acesta: înainte de acest job, eram foarte stresată de ideea unui zbor cu avionul. Îmi plăcea să călătoresc, să fiu în aeroporturi, să fiu într-un avion, însa decolarea/aterizarea/cel mai mic zgomot pe care îl auzeam, chiar și o turbulență mai puternică mă speriau.

Am trecut peste în momentul trainingului de la Emirates. În momentul în care am învățat despre cum funcționează un avion și ce trebuie eu să fac ca și însoțitoare de zbor în orice scenariu posibil. Să fiu sinceră, înainte nu eram foarte educată din punctul acesta de vedere, nu aveam nici cea mai vagă idee că stewardesele sunt acolo în primul și în primul rând pentru siguranța pasagerilor, nu știam că ele vin la pachet cu o multitudine de cunoștințe în domeniul procedurilor de urgență, în domeniul medical sau chiar și de apărare în caz de violență.

Bineînțeles, sunt conștientă că nu toată lumea poate să aplice pentru acest job doar ca să își învingă teama de zbor, tot ce le pot spune este că avioanele sunt foarte sigure. Până și statisticile confirmă acest lucru.

R: Ce sfaturi ai pentru cei care își doresc să devină însoțitori de zbor?

Mădălina: Să lase teama, să lase rutina și să o facă. Este una din cele mai frumoase experiențe și merită încercată atunci când ești tânăr. Cu toții ne dorim să călătorim, iar dacă ai pasiunea asta în sânge, merită cu adevărat. Chiar și dacă mai apoi descoperi că nu e pentru tine, e o lecție învățatăștii măcar că ai încercat.

Pe lângă asta, să aibă un CV scris în engleză, foarte bine pus la punct, și să se ghideze după tot ceea ce vor găsi pe site-ul de recrutare de la Emirates și să  se ducă pregătiți și încrezători la interviu. Să fie ei înșiși, deoarece bătălia este una mare. Depinde doar de fiecare persoană în parte să reușească, iar atunci când iți dorești ceva cu adevăratpoți obține acel lucru dacă crezi în tine.

R: Cât timp te vezi practicând această meserie? Ce îți dorești să faci la finalul cariere de stewardesă?

Mădălina: Am aproape 2 ani de când sunt aici și mulți cunoscuți care mă întreabă : “vei sta doar pentru câțiva ani și după gata, nu?”, dar sincer nu știu deocamdatăAdevărul e că odată ce-ai dat de gust, odată ce te trezești într-un diferit colț al lumii în fiecare zi și acesta devine stilul tău de viață, este cam greu să dai înapoi. Pe de alta parte, beneficiile care vin la pachet cu acest job sunt un alt avantaj la care nu plănuiesc să renunț în viitorul apropiat. 

Refuz să mă gândesc la ce va urma, iar deocamdată îmi trăiesc viața bucurându-mă de fiecare moment în parte. Sinceră să fiu, nu am fost niciodată mai fericită. Voi pleca doar în momentul în care voi simți că este suficient, că am alte planuri. Sunt o persoana care trebuie să aibă întotdeauna siguranța zilei de mâine, nu mă aventurez în decizii pe care nu le-aș putea duce la bun sfârșit. Cât despre final, știu sigur că într-o buna zi, voi organiza evenimente. Mi-a fost insuflată pasiunea aceasta în liceu și nu îmi pot lua gândul de la cât de multe lucruri creative poți face în sensul asta și câte amintiri frumoase poți crea pentru alți oameni.

R: Cum a fost interviul pentru Emirates?

Mădălina: Riguros aș putea spune. Numeroase probe, diferite întrebări, aproximativ 500 de oameni din care am rămas doar 7 la interviul final. Au fost 3 luni intense de așteptare pana am primit faimosul “golden call”.

Mereu am fost genul de persoană care se stresează pentru nimic. De fiecare data când aveam un eveniment important, un examen, un concurs, eram foarte emoționataîmi era frica și aveam senzația că nu o să trec mai departe. Numai că de data aceasta a fost complet diferit. M-am dus la interviu știind că nu am nimic de pierdut, știind că e o oportunitate, dar nu este sfârșitul lumii dacă nu iau. Si probabil că lucrul acesta m-a ajutat, nu am avut emoții, am fost foarte naturală și calmă, prin urmare am trecut prin toate probele și am răspuns la toate întrebările cu multă încredere. Asta le recomand și celor care doresc să aplice, să nu aibă emoțiiștiu că este ușor de spus dar greu de făcut, însă, uitându-mă în urmă. pot să spun că a fost marele avantaj care m-a ajutat să ajung aici.

Emirates caută în continuare candidații perfecți,  așa că le sugerez tuturor să aplice. Nu au nimic de pierdut, ci doar de câștigat. De câștigat o experiență de viață incredibilă, plină de amintiri, mulți prieteni noi și pot spune că acesta va fi doar începutul unei vieți lungi și frumoase la 10000 de metri altitudine.

Sursă foto: Arhivă personală

 

   

 

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top