Externe

Dacă vrei, poți! Povestea Nequelei Whittaker, cândva liderul unei bande de temut

Nequela Whittaker a fost odată liderul unei bande de temut din sudul Londrei. Nequela vrea ca povestea ei să fie auzită de tinerii care pot fi ispitiți de viața de stradă, în special de fete. 

„Numele meu de stradă era Mouthy”, a început să povestească ea, citată de BBC.com. Și-a câștigat numele din cauza comportamentului, hainelor și a faptului că se implica în lupte. ”Chiar știam cum să umilesc sau să fac oamenii să sufere”, spune ea. ”Aveam o reputație binecunoscută din cauza luptelor”.

Când a împlinit 14 ani, Nequela a fost arestată pentru vătămare corporală gravă. Pe parcursul anilor, a descoperit această lume din ce în ce mai tulburătoare, dar odată intrat în ea, este dificil să mai ieși.

În copilărie, Nequela a luat lecții de chitară, de vioară, a făcut actorie și atletism. “Dar asta m-a obosit. Eram diferită de ceilalți copii și să fii diferit nu era cool”, spune Nequela.

Într-o călătorie lungă cu autobuzul la școala din Croydon, Nequela a devenit ținta unui grup de fete dintr-o altă școală, care au umilit-o. „M-au numit tocilară și „picioare păroase”. Au râs de vioara mea, m-au descălțat și m-au înjurat. Nu era vina mea, asta era ceea ce mama permitea.”

Mai mult de un an, Whittaker a ignorat fetele, până când a luat o hotărâre. ”Am decis că în lumea asta sunt două tipuri de oameni: oameni care iau toate lucrurile urâte asupra lor și oameni care nu fac asta. Eu nu am vrut să fiu acea persoană de care să se facă mișto în fiecare zi.”

A început să folosească banii pe care îi primea de la mama ei pentru lecțiile de chitară pentru a cumpăra și a vinde cannabis în școală. Astfel și-a format propria bandă de fete. ”Imediat s-a făcut schimbarea și eu am devenit agresoarea.”

Gașca ei a bătut două fete de la cealaltă școală. ”M-am dus la una dintre fete într-o săptămână, iar la cealaltă în cealaltă săptămână. Le-am bătut pentru toată umilința pe care am simțit-o atât de mult timp.” Ce a simțit când a făcut asta? “Putere”, spune ea. ”A fost ceva de genul: Ok, sunt altcineva acum. Vocea mi-a fost auzită. Străzile sunt treze și ascultă. Am avut un sentiment de apartenență care simțeam că îmi lipsește”.

Whittaker consideră că nevoia de apartenență este un factor care îi determină pe tineri să se alăture bandelor, cu siguranță așa a fost în cazul ei.

Când Whittaker nu era prin preajmă, mama ei nu avea nicio idee de ceea ce făcea ea. ”Când mă întorceam acasă eram dulce și inocentă, dar pe străzi eram o fetiță oribilă. Mama credea că eu merg la școală să iau lecții de chitară. M-am deghizat foarte bine.”

Până la urmă, Whittaker a fost arestată pentru că a bătut cele două fete și s-a les cu un dosar penal. ”M-am gândit: Am un dosar penal, aș putea să îl fac cât de lung este posibil.” Așa a devenit repede ceea ce pe străzi se numea „general de 10 stele”. ”Băteam oamenii, aveam arme. Lucrurile s-au înrăutățit înainte să mă liniștesc.”

A început să vândă cocaină în afara Londrei, executând așa-numitele “linii de țară”. Bandele folosesc frecvent fete pentru că poliția le oprește mai rar. “Vindeam foarte mult în Scoția, Glasgow, Birmingham și peste tot în Marea Britanie”, spune ea.

În cele din urmă, ea a fost arestată în Scoția și acuzată de abuz de droguri cu intenția de a furniza. Avea 17 ani când a fost condamnată la patru ani de închisoare. Cum s-a simțit în prima noapte? ”Împietrită. Eram împietrită. Nu cunoșteam pe nimeni și eram atât de departe de casă. Când am sosit, camera mea era ca o peșteră întunecată. Lacrimile mele au început să curgă și mi-am spus: „nu pot să fac asta”.

Whittaker a spus că timpul petrecut în închisoare a fost cea mai bună perioadă din viața ei. A descoperit că avea talentul de a asculta oamenii, iar ceilalți deținuți au început să aibă încredere în ea și să-i împărtășească problemele lor. ”Mi-am găsit un scop, am dat sfaturi și am sprijinit multe fete!”, a spus ea. A ajuns de la a vinde droguri la consilierea neoficială a fetelor cu probleme de dependență. ”M-am reconectat cu fata care am fost înainte, atunci când am luat decizii greșite.” Transformarea ei i-a adus o nouă poreclă. “Mouthy” a devenit “Wisey”.

În 2009, la vârsta de 20 de ani, a părăsit închisoarea. Nouă ani mai târziu are o diplomă de științe sociale, trăiește cu mama ei și lucrează la un club de tineret din sudul Londrei. Acolo, este mereu în căutarea fetelor care sunt în pericol de a intra în bande.

”Toată lumea crede că doar bărbații sunt implicați în bande, dar nu e chiar așa. Comunitatea trebuie să ajute la îndrumarea femeilor la fel de mult ca și a bărbaților.” Ea recunoaște că femeile sunt adesea abuzate sexual de bărbații din bande, dar, în unele cazuri, ele pot deține la fel de multă putere ca și bărbații.

Acum, o găsești serile în cluburile de tineri vorbind cu fetele care au probleme și ajutând oamenii. „Este un lucru mare să ajungi de la a fi parte din problemă, la a face parte din soluție!”, a încheiat Whittaker.

Sursa Photo 1

Surse și citate: bbc.co.uk

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top