Cultural

Noaptea Institutelor Culturale 2015

1-noaptea-institutelor-culturale-578x280

A noua ediție a evenimentului “Noaptea Institutelor Culturale” a avut loc în decursul zilei de vineri 19 iunie 2015.

Gazdele evenimentului au fost:

 • British Council
 • Centrul Ceh
 • Centrul Cultural Turc “Yunus Emre”
 • Delegaţia Valonia-Bruxelles
 • Forumul Cultural Austriac
 • Fundația Culturală Greacă
 • Goethe-Institut
 • Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București
 • Institutul Cervantes
 • Institutul Cultural Român
 • Institutul Francez din București
 • Institutul Italian de Cultură
 • Institutul Polonez

 

Echipa noastră a participat la activitățile desfășurate de Centrul Cultural Turc “Yunus Emre”, situat pe Strada Vasile Lascăr nr. 96 din București.

Publicul a avut ocazia de a viziona numeroase demonstrații de “pictură pe apă” sau arta tradițională turcă ebru.

Alături de o expoziţie de tablouri create de artişti prin această tehnică, a urmat o demostrație de pictură ebru, după care a fost permisă și încurajată participarea celor interesați, sub îndrumarea atentă a unui pictor.

Fiecare invitat a putut crea un tablou după plac, cu ajutorul sfaturilor specialistului. Picturile au fost produse direct pe apă, transpuse pe hârtie, expuse pentru uscare şi apoi înmânate creatorului ca amintire.

Bucătăria tradițională a fost nelipsită, cu clasicele și îndrăgitele baclavale cu nucă și plăcinte cu brânză sărată turceşti.Acestea au putut fi servite alături de o ceaşcă de cafea turcească sau de ceai, la mesele special amenajate și decorate festiv.

 

Echipa noastră a participat la activitățile desfășurate de Forumul Cultural Austriac, situat de asemenea pe Strada Vasile Lascăr nr. 96 din București.

Aici preparate tradiționale principale au fost covrigii bavarezi bretzel clasici cu sare sau cu cașcaval.

Cât despre duclciuri, atenția participanților a fost atrasă în principal de napolitanele austriece (vafle).

Seara s-a încheiat cu o frumoasă comuniune între cultura turcă și cea austriacă prin vizionarea filmului intitulat “Frumusețea ta nu valorează nimic” sau “Deine Schönheit ist nichts wert”, film austriac apărut în anul 2012, actorii din rolurile principale fiind de origine turcă.

Acesta a căștigat numeroase premii atât pentru scenariu și motaj cât și pentru jocul actorilor și regie.

 

Am avut ocazia de a participa și la evenimentele desfășurate de British Council, situat pe Calea Dorobanților nr.14 din București.

Tinerii au putut să îşi facă un tatuaj temporar cu henna în Curtea British Council.

Varietatea culinară a cuprins atât preparate britanice cât și condimentatele mâncăruri tradiționale indiene.

Printre preparatele britanice s-au numărat și tartele cu gem sau caramel, plăcinte cu carne, alături de cafea sau înghețată.

Bucătăria indiană a cuprins plăcinte cu legume, chiftelute de legume puternic condimentate, carne de pui cu condimente specifice, preparate din năut, pline de aromă orientală. Acestea puteau fi servite alături de un ceai indian cu mirodenii.

Activitatea cea mai palpitantă a serii a fost concertul tradițional scoțian, de cimpoi şi vioară (fiddle), care s-a încheiat cu un spectacol de dans tradițional în cadrul căruia publicul a învăţat paşii de dans scoţian şi s-a distrat alături de artişti.

 

În continuare, Centrul Ceh situat pe Strada Ion Ghica nr. 11, București s-a remarcat prin proiecțiile de filme de animație faimoase cehe, din perioada 1925 – 1945.

O altă activitate remarcabilă a fost organizarea în spațiul intitulat sugestiv “Grădina de beton” reprezentat de o curte interioară situată modest intre blocurile din vecinătate, unei discoteci cu tematica pop, funk, groove, electro-pop a anilor ’60 – ‘90 din Cehia.

Aceasta a dispus de mai mulţi vinyl disk jockey care au selectat melodii originale în limba cehă sau cover-uri ale pieselor renumite internaţional și filmulețe cu artiștii, un spectacol de lumini specifice și nelipsitul bar unde se servea bere originară din Praga. Aici muzica și dansul au continuat până după miezul nopţii.

A fost o plăcere să paticipăm la acest amplu eveniment, așteptăm cu nerăbdare edițiile urmatoare, mulțumim coordonatorilor care au întreținut acest proiect și sperăm să putem lua parte la cât mai multe activităti pe viitor.

Puteţi vizualiza câteva imagini de la evenimentul “Noaptea Institutelor Culturale” în următoarea galeria foto:

 

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top