Externe

Astrofizicianul Stephen Hawking a murit la vârsta de 76 de ani

Omul de ştiinţă Stephen Hawking a încetat din viață la vârsta de 76 de ani. Anunțul a fost făcut miercuri dimineață, de către familia acestuia.

 

Astrofizicianul și autorul volumului ,,Scurtă istorie a timpului” a murit la casa sa din Cambridge.

“Suntem profund întristaţi de decesul iubitului nostru tată. A fost un mare om de ştiinţă şi un om extraordinar a cărui activitate şi moştenire va dăinui timp de mulţi ani”, au transmis Lucy, Robert şi Tim, copiii regretatului fizician, potrivit Mediafax.ro

Stephen Hawking s-a născut pe 8 ianuarie 1942, în Oxford, Londra. În 1962 a început să predea la Universitatea Cambridge, iar un an mai târziu, la vârsta de 21 de ani, a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică ( boala lui Lou Gehrig) și cu toate că doctorii au fost sceptici în privința șanselor de supraviețuire (pacienții diagnosticați cu această boală trăiesc în medie, 3 ani, numai 10% dintre aceștia reușind să supraviețuiască mai mult de 10 ani), celebrul fizician a depășit cu mult așteptările medicilor. Vreme de peste 50 de ani a fost imobilizat într-un scaun cu rotile, în timp ce un computer și un sintetizator vocal l-au ajutat să comunice.

Cu toate astea, el nu a renunțat, ci a continuat să se gândească și prin gândurile sale a deschis noi orizonturi pentru omenire. Totodată, i-a încurajat pe oamenii care suferă de dizabilităţi fizice să se concentreze pe lucrurile pe care le pot face și să nu regrete lucrurile pe care nu le pot face.

În 1979 Stephen Hawking a devenit şef al catedrei de matematică de la Universitatea Cambridge, post ce a fost deţinut în trecut şi de Isaac Newton.

De-a lungul timpului Stephen Hawking a publicat numeroase lucrări despre natura și originea universului, cea mai cunoscută dintre acestea fiind „A Brief history of Time: From the Big Bang to Black Holes”.

Stephen Hawking a apărut și în seriale și filme cum ar fi: The Simpsons, Comic Relief Originals, The Big Bang Theory și Futurama. De asemenea, este cunoscut și pentru faptul că explica pe înțelesul tuturor conceptele dificile.

Lumea și-l va aminti întotdeauna pe Hawking pentru contribuţiile sale în domeniul fizicii teoretice, dar mai ales pentru lucrarea sa inovatoare despre originile universului, spațiului, timpului și găurilor negre.

Sursă foto:

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top