Diverse

Loghin Topor, singurul om din satul abandonat Gialacuta

În România există peste 100 de sate  abandonate. Cișmeaua Nouă din Tulcea, satul prahovean Bozieni, orașul vrâncean Ocenele Mari, satul Roșia sunt doar câteva exemple.

Aflându-se la poalele munților Metaliferi, satul Gialacuta își duce ultimele secole de existență. Aici locuiește domnul Loghin Topor, ieșit la pensie și stabilit ulterior în sat, singurul care a mai rămas după ce toți oamenii au decedat ori s-au mutat. Deși acesta nu are copii, nu vrea să apeleze la ajutorul nepoților.

În urmă cu ani buni satul era unul prosper, cu aproape 50 de case locuite. Au murit bătrânii, iar tinerii au plecat la oraş. Noi am rămas şi am îmbătrânit aici şi ne aşteptăm soarta, cum au făcut-o şi alţii. Satul va dispărea odată cu noi”.

Așa transmitea domnul Loghin Topor încă de pe vremea când satul încă mai avea câțiva locuitori răsfirați. Acesta se ocupa de cimitirul satului, curăța mormintele și le amenaja cu flori iar apariția preotului era un prilej de bucurie de Paște.

Acum, casele sunt acoperite de vegetație, părăsite și sparte de către ciobani. Drumul este foarte puțin accesibil iar domnul Loghin este singur, alături de animăluțele sale  pe care le ține doar de companie. Orașul i se pare aglomerat, iar liniștea sa sufletească l-a atras în satul copilăriei. Bucuria și-o regăsește în peisajul locului, iar parcă de unul singur viața i se pare mai frumoasă. Acesta își procură cele necesare din orașul apropiat, iar animăluțele sale îi urmăresc pașii pe potecile înverzite.

În primăvara anului 2012, biserica a ars din cauza unui incendiu de vegetație din împrejurul satului. Ridicată la mijlocul secolului al XVII-lea pare că nici nu a existat, în locul acesteia crescând copaci și ierburi, căci acolo unde nu mai există oameni, își face loc pustiul.

Sursă foto:hunedoara.adevărul.ro

Loghin Topor, singurul om din satul abandonat Gialacuta

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top