Externe

Siria: „Escaladare majoră” a conflictului

14 FEB Un oficial turc a declarat astăzi că în decursul a 24 de ore va avea loc o „escaladare majoră” a conflictului din Siria după ce forțele armate turcești staționate la granița cu Siria au tras focuri de artilerie către mai multe poziții ocupate de forțele kurde în nord-vestul Siriei, grupări kurde susținute de Statele Unite ale Americii cu armament și sprijin aerian în lupta contra ISIS, grupări pe care însă guvernul de la Ankara le vede ca fiind teroriste.

Principala regiune vizată de focurile artileriei turcești este zona rurală Azaz, controlată în mare majoritate de kurzi, la vest, nord și sud de orașul Azaz, controlat de către forțele rebele.

Guvernul de la Ankara a confirmat pentru Reuters că focuri de artilerie au fost trase către pozițiile controlate de kurzi în apropierea regiunii Azaz.

Mai multe rapoarte din regiune spun că pentru prima oară, avioane de vânătoare turcești au trecut granița cu Siria și au bombardat poziții deținute de forțele kurde, însă acest lucru nu a fost încă confirmat. De asemenea, au fost reperate drone folosite pentru localizarea de ținte pentru artilerie.

Conform altor surse, focuri de artilerie au lovit și forțele kurde de pe frontul Afrin, Siria în urma cărora peste 35 de luptători din zona aeroportului Menagh, capturat săptămâna trecută de kurzi, au decedat.

Orașul Maryameen din nordul orașului Alep a fost bombardat de asemenea de turci. Doi civili au fost uciși în urma focurilor și mai mulți au fost răniți. Orașele Deir Jamal și Malikyah din nordul Alepului, orașe cucerite recent, au fost atacate.

În ultima săptămână, atât ministrul de externe al Turciei, cât și cel al Arabiei Saudite, țări care îi susțin cu armament și bani pe rebelii care se opun regimului lui Bashar-al Assad, au comunicat că țările lor sunt pregătite pentru o intervenție militară terestră în Siria în cazul în care va fi nevoie de una.

Conform TodaysZaman, liderul opoziției de la Ankara a catalogat o posibilă intervenție a forțelor armate terestre turcești în Siria drept o catastrofă, completând că un asemenea scenariu ar duce la consecințe „inimaginabil de grave”.

Opoziția rebelă a acuzat grupările kurde că acestea s-au aliat cu forțele loialiste și cu Rusia, kurzii negând orice fel de apropiere mai spune Reuters.

Între timp, forțele kurde se apropie din ce în ce mai mult de orașul Tall Riffat și sunt pe cale să-l cucerească după ce, conform mai multor rapoarte, ofensiva acestora a fost coordonată cu aviația rusească, aceasta din urmă oferind sprijin împotriva rezistenței rebele.

De asemenea vizată de focurile de artilerie turcești, zona Latakia, pe teritoriul căreia la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut aviația turcă a doborât un avion de vânătoare rusesc după ce acesta a violat spațiul aerian al Turciei.

Informațiile spun că focurile de artilerie ale Turciei din Latakia vizează Armata Siriană care în ultimele zile și-a continuat ofensiva impotriva facțiunilor rebele susținute de Turcia. Alte rapoarte arată că forțele regimului sirian au răspuns și ele cu focuri de artilerie.

În ciuda focurilor de artilerie și a declarațiilor diplomațiilor turci și a premierului Turciei Ahmet Davutoglu, care i-a somat pe kurzi să înceteze ofensiva din zona Azaz din nordul Alepului, forțele kurde au continuat confruntările cu rebelii și se pregătesc să cucerească orașul Tall Riffat.

Turcia este țară membră NATO și un aliat apropiat Statelor Unite ale Americii în regiune în lupta contra ISIS, iar situația de față vine după ce joi, 11 februarie, la Munchen a fost semnat un acord parțial de încetare a focului între Statele Unite, Rusia și celelalte puteri implicate în războiul civil din Siria ce trebuie să intre în vigoare la o săptămână de la semnare.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top