Externe

Discuțiile de la Geneva, amânate din nou

Discuțiile pe tema păcii din Siria care au început luni, 1 februarie, la Geneva, au fost amânate în cursul zilei de miercuri pentru finalul lunii februarie.

Discuțiile care au început acum trei zile la Geneva au fost amânate pentru trei săptămâni în contextul în care cererile rebelilor de a fi oprite bombardamentele și asediile asupra zonelor locuite de cetățeni continuă să nu luate în seamă de către regimul lui Bashar-al Assad și Rusia.

Staffan de Mistura, despre care se crede că s-a consultat cu secretarul general al Națiunilor Unite Ban Ki-moon înainte de a lua decizia de amânare a discuțiilor până la data de 25 februarie, a declarat miercuri că amânarea „nu înseamnă sfârșitul și nici eșecul acestor discuții„.

Conform The Guardian, Mistura a justificat decizia spunând că reprezentanții părții rebele sunt puși sub presiunea de a negocia în timp ce regimul Sirian și aviația rusească continuă bombardamentele asupra zonelor deținute de rebeli, aceștia invocând Rezoluția ONU care stipulează că pentru începerea discuțiilor este necesară stoparea atacurilor asupra cetățenilor sirieni.

„Am concluzionat că după prima săptămână de discuții pregătitoare mai avem multă treabă de făcut, nu doar noi, ci și cei implicați. Am indicat din prima zi că nu vom purta aceste discuții doar de dragul de a le purta”, a declarat Staffan de Mistura, delegatul special al ONU pentru Siria.

Un oficial ONU le-a spus celor de la Reuters că Mistura a amânat discuțiile pentru că intensificarea operațiunilor militare ale Rusiei au subminat procesul și continuarea lui în acest moment riscă să aducă un final precoce discuțiilor.

Conform Reuters, John Kerry, secretarul de stat american a îndemnat miercuri regimul Sirian și Rusia să oprească bombardamentele asupra zonelor controlate de rebeli, mai ales cele asupra orașului Alep și să oprească asediile îndreptate către civili.

„Este timpul ca ei să întrunească cerințele existente și să restaureze încrederea comunității internaționale privind intențiile de a ajuta în găsirea unei soluții pașnice pentru criza siriană”, a mai declarat acesta.

Bashar Jaafari, liderul delegației regimului lui Assad la aceste negocieri a acuzat delegația opoziției că se retrage de la aceste discuții în urma dezvoltării situației militare din Siria. Acesta l-a acuzat și pe delegatul ONU, Staffan de Mistura că le-a oferit reprezentanților opoziției o acoperire politică prin această amânare.

De asemenea, Înaltul Comitet pentru Negociații a anunțat că va pleca în cursul zilei de joi din Geneva și „nu se va întoarce până ce un progres nu este vizibil în teren”, conform the Guardian.

În timp ce asupra discuțiilor de la Geneva încă planează nesiguranța în ceea ce privește reînceperea acestora, forțele loialiste ale regimului ajutate de aviația rusă(care a făcut peste 500 de raiduri aeriene împotriva rebelilor, în doar 3 zile) au pornit o ofensivă în nordul orașului Alep prin care au reușit să cucerească orașele Nubl și Al-Zahraa, care se aflau sub asediu din partea rebelilor și, implicit să blocheze rutele de aprovizionare dinspre nordul Siriei spre vestul Alepului și orașului Idlib, atât pentru Armata Liberă Siriană, cât și pentru locuitorii zonelor controlate de rebeli.

Guvernul Sirian pare din ce în ce mai preocupat de punerea în aplicare a unei „soluții militare”, cum a numit-o John Kerry și apatic când se pune problema căutării dacă nu găsirii unei soluții politice care deși ar însemna plecarea de la putere a președintelui Bashar-al Assad, este cea mai indicată pentru încheierea unui conflict civil care durează de 5 ani și a însumat peste 250.000 de decese și renașterea Siriei.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top