Externe

Discuțiile pentru Siria, încă în faza incipientă

Discuțiile pentru pacea din Siria au început oficial ieri la Geneva, însă reprezentanții opoziției siriene, Înaltul Comitet Negociator(HNC-Higher Negociations Committe), format din 30 de lideri ai diferitelor facțiuni rebele și reprezentanții regimului Bashar-al Assad continuă să aibă divergențe din diferite motive.

discuțiile.

Delegația Guvernului Sirian la Geneva. Bashar Jaafari în centru. sursă: UN Photo/Jean-Marc Ferré

Bashar Jaafari, negociatorul șef al regimului de la Damasc (și în același timp ambasadorul sirian la ONU) și susținătorii lui Bashar-al Assad au cerut marți, după întânirea cu Staffan de Mistura, delegatul ONU pentru Siria, să afle componența delegației rebele înainte de a începe negocierile propriu-zise, scrie WSJ.

Staffan de Mistura are datoria de a discuta cu ambele facțiuni, aducând la cunoștință cererile fiecăreia dintre părți, acestea neîntâlnindu-se pe parcursul discuțiilor.

„Trebuie să știm cu cine vom avea aceste discuții indirecte”. Conform propriei interpretări, domnul de Mistura a avut impresia că circumstanțele sunt favorabile pentru a începe discuțiile, dar nu sunt”, a declarat Bashar Jaafari, citat de WSJ.

De asemenea, delegația coaliției rebele a insistat că discuțiile pentru pace nu pot începe până când Damascul, Rusia și forțele afiliate nu încetează raidurile aeriene și nu stopează asediile asupra zonelor locuite de civili.

Conform Al Jazeera, 400.000 de sirieni locuiesc în orașe ce se află sub asediu.

În orașul Madaya din nordul Damascului, care se află sub asediul controlat de regim și forțele pro-regim printre care și miliția iraniană Hezbollah, sunt 42.000 de sirieni care au recurs la fierberea frunzelor pentru a compensa lipsa mâncării.

Orașele Kefraya și Fouaa, în aproprierea orașului Idlib, găzduiește 12.500 de persoane aflate sub asediu din partea forțelor rebele, inclusiv o facțiune care a fost catalogată drept o ramură a al-Qaeda, Jabhat-al Nusra.

181.000 sunt în orașele Darayya și Zabadani, la vest de Damasc, asediu controlat de regim și forțe pro-regim, iar 200.000 se află sub asediu din partea ISIS, în orașul Deir az Zor în estul Siriei, zonă controlată de organizația Stat Islamic.

Conform Juliettei Touma, UNICEF, 4,5 milioane de sirieni locuiesc în zone greu accesibile pentru acordarea de ajutor umanitar.

O conferință pentru strângerea de fonduri va avea loc joi, 4 februarie, la Londra pentru ajutorarea cetățenilor sirieni aflați în condiții improprii. Sunt așteptați reprezentanți ai mai multor țări, conferința ținându-se la invitația Germaniei, Norvegiei, Marii Britanii, Kuwait și a ONU. 7,5 miliarde de dolari este suma pe care o estimează ONU ca necesară pentru continuarea ajutorului umanitar.

În timp ce discuțiile pentru pace rămân încă în faza incipientă, Armata Siriană a început mai multe acțiuni militare în nordul orașului Alep și amenință cu o acțiune militară de proporții asupra orașului, controlat până recent în majoritară proporție de către Armata Siriană Liberă.
Conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, în ianuarie au fost înregistrate 4.680 de decese, dintre care 1345 civili, incluzând 295 de copii și 190 de femei.

Tot conform WSJ, liderul grupării rebele Jaysh-al Islam, pe numele său Mohammed Alloush a declarat că este de acord cu o soluție politică pentru încheierea conflictulului.

„Am anunțat că noi susținem Rezoluția 2254” a completat Alloush.

Jaysh-al Islam este cea mai mare putere militară rebelă din regiunea sudică a Siriei, o grupare afiliată Frontului Islamic, susținută de către Arabia Saudită, însă separată de Armata Siriană Liberă. Jaysh-al Islam este considerată de către regimul lui Bashar-al Assad, Rusia și Iran o facțiune teroristă.

Rezoluția 2254 a fost adoptată unanim pe 18 decembrie 2015 și prevede discuțiiasupra unui acord de încetare a focului și discuții pentru o soluție de natură politică printr-o tranziție a puterii, începând cu un guvern provizoriu în primele 6 luni și proclamarea unei noi constituții, plus ținerea de alegeri democratice, în decursul unui an de la stabilirea guvernului tranzitional.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top