Externe

SUA întăresc flancul estic al NATO

Statele Unite ale Americii(SUA) plănuiesc să fortifice flancul estic al NATO în cazul unei posibile agresiuni din partea Rusiei, scrie NY Times.

Potrivit New York Times, planul președintelui Obama prevede o creștere substanțială a bugetului de apărare a Europei, de la 789 milioane de dolari la 3.4 miliarde de dolari pentru anul 2017, au declarat mai mulți oficiali americani pentru NY Times.

Creșterea bugetulului va asigura și o creștere a prezenței militare a SUA în Europa Centrală și de Est, atât în ceea ce privește numărul trupelor, cât și cu armament, vehicule blindate și alte echipamente militare pentru țările NATO.

„Decizia reflectă o nouă situație, una în care Rusia a devenit un actor dificil în contextul securității Europei”, a declarat un oficial din administrația lui Barack Obama.

Conform mai multor oficiali din Pentagon citați de NY Times, țările în care urmează să fie amplasate echipamentele militare sunt Ungaria, România și țările baltice.

„Este un semn al angajamentului pe care l-am luat de a întări relația noastra cu țări ca Ucraina, Moldova sau Georgia”, a declarat fostul oficial pentru politici externe pe Rusia și Ucraina al SUA, Evelyn N. Farkas.

Însă, conform oficialilor citați, această creștere a bugetului nu va fi reiterată în anii viitori, ci vizează, pe moment, întărirea frontierei estice a NATO și transmiterea unui mesaj Rusiei, că NATO își asigură partenerii est-europeni de imposibilitatea împlinirii unui scenariu similar anexării Crimeei.

Decizia administrației americane vine și în contextul în care Rusia și-a mărit constant bugetul pentru apărare din 2006 și până în prezent, investind masiv în tehnică militară, scrie NY Times.

„Decizia de a crește Bugetul pentru Europa reprezintă împlinirea unor promisiuni pe care le-am făcut NATO în ceea ce privește apărarea colectivă a alianței”, mai spune un oficial al apărării.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top