Sport

Cristian Balaj, interviu pentru Hyperflash: “Sunt un suporter convins al echipei naționale”

Una dintre cele mai solicitante meserii din lume este cu siguranță arbitrajul. O mică greșeală te poate transforma în cel mai mare dușman al tribunelor.

Omul în echipament negru este văzut, adesea, ca însăși omul negru de pe stadion al cărui fluier poate fi confundat cu ușurință în cea mai letală armă.

Dar v-ati gândit vreodată câtă muncă și sacrificiu necesită arbitrajul. Câte griji și de câtă atenție este nevoie pentru ca lucrurile să iasă bine? Câte sacrificii fac oamenii aceștia să apară în fața noastră?

Un exemplu de curaj și de pasiune pentru meseria sa este Cristian Balaj. Sau, altfel spus, cel mai bun arbitru din Liga 1 în 2015.

Cristian Balaj a fost la rândul său fotbalist, însă în urma unei accidentări, la 24 de ani, a decis să pună ghetele în cui. Poate nici prin gând nu-i trecea ce carieră frumoasă urma să aibă în arbitraj.

Povestește că meciurile Barcelonei și ale Milanului conduse de la centrul terenului au fost cele mai spectaculoase. Nici derby-urile noastre nu au fost, însă, mai prejos.

Cum a trăit Cristian Balaj primul meci pe care l-a arbitrat, sau care este jucătorul ce a lăsat o amprentă în cariera sa, aflați din interviul următor.

euro 1

 • Se ştie că a fi arbitru nu este cel mai uşor lucru, criticile nu lipsesc niciodată după vreun meci, dar cu toate astea aţi fost ales cel mai bun arbitru al anului 2015 din România. Cât de important este un astfel de titlu?

Din fericire pentru mine vă contrazic: în general nu am parte de critici. În ceea ce privește cel mai recent premiu primit, cel pentru arbitrul anului 2015 în România, pot să menționez că, fiind la final de carieră, apreciez asemenea distincții mai mult decât o făceam cândva.

 • Puţini ştiu că de profesie sunteţi profesor. Cum v-aţi îndreptat spre ramura arbitrajului?

Am încetat în anul 3 de facultate să mai studiez Tehnologia Construcțiilor de Mașini (TCM) deoarece avansasem în arbitraj și mi-am dorit să îmi leg cariera de arbitru de o diplomă universitară care să aibă legătură cu sportul, așa că am absolvit Facultatea de Educație Fizică și Management în Sport.

 • Cum a fost primul meci arbitrat în Liga, pe 10 septembrie 2000 între Steaua şi FC Braşov. Dar primul meci internaţional când aţi condus meciul dintre Elfsborg și Spartak Moscova?

Îmi amintesc că am avut mari emoții. Atunci nu se transmiteau la televizor decât maximum două meciuri dintr-o etapă, iar jocul pe care îl aveam eu de condus era unul foarte important, dat fiind că Steaua era liderul clasamentului, iar echipa din Brașov era pe locul 3.

Pot să spun că am avut o prestație mulțumitoare care a fost primită cu aprecieri îngăduitoare, așa, ca și pentru începători.

 • Care a fost cel mai frumos meci pe care l-aţi condus de la centrul terenului?

Sunt foarte multe meciuri frumoase pe care le-am arbitrat. Pe plan internațional, cele mai frumoase au fost atunci când am arbitrat Barcelona sau Milan în Liga Campionilor.

De asemenea și în campionatul românesc au existat partide frumoase, mai ales cele care s-au jucat cu tribunele pline de suporteri.

 • Cum arată o zi din viaţa dumneavoastră înaintea unui meci?

Odihnă, alimentație corespunzătoare și anumite tabieturi pe care nu le dezvălui pentru că țin de intimitatea mea.

 • Credeţi că o greşeală de arbitraj poate schimba cursul unui întreg sezon fotbalistic?

Nicidecum. Prestația jucătorilor pe tot parcursul campionatului este infinit mai importantă decât orice decizie a arbitrului.

 • Cum vede un arbitru un derby Steaua-Dinamo? Presiunea este mai mare faţă de un meci obişnuit ţinând cont de rivalitatea dintre cele două echipe?

Meciurile dintre Steaua și Dinamo sunt aparte. De mult timp nu mai există presiune în ceea ce mă privește, dar apare la astfel de partide un plus de concentrare, care ajută pe parcursul jocului.

 • Dacă aţi fi pus să alegeţi un singur meci din Europa pe care să-l arbitraţi între ce echipe alegeţi să fie?

Sunt multe. Dar pot spune că prefer echipele din Anglia și Germania, iar din Spania îmi plac Real Madrid și FC Barcelona.

 • Cristian Balaj este “12”?

Indiscutabil! Sunt un suporter convins al echipei naționale.

 • Un actual sau fost jucător român pe care îl admiraţi.

Sunt foarte mulți jucători români pe care îi admir, din generația de aur și din generațiile anterioare. Jucători cu care am avut șansa să colaborez. Nu pot uita amintirile pe care regretatul Gică Dobrin le-a împărtășit cu mine!

 • Un actual sau fost jucător străin pe care îl admiraţi.

Iniesta.

 • Ce face România la EURO?

Sper să ieșim din grupă și să avem o prestație ulterioară onorabilă.

 • Ce va face Cristian Balaj după ce va pune “fluierul în cui”?

Cu certitudine voi rămâne aproape de acest fenomen atât de frumos.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top