Marilyn Monroe
Life & Style

Anorexia și Bulimia, probleme grave ale generației tinere

În ultima perioadă, tot mai multe adolescente vor să atingă perfecțiunea. Pe social-media apar excesiv prototipuri de frumusețe feminină, fără cusur, la care suspină bărbații, dar în același timp și femeile. Că-s femei de afaceri, vedete, manechine, toate-s  perfect conturate și foarte slabe.

Din dorința de a fi precum modelele lor, multe adolescente renunță la mâncare și ajung să fie diagnosticate, la vârste destul de fragede cu anorexie sau bulimie.

Tulburările anorexiei sau tulburările de alimentație sunt de fapt boli psihologice. Consumul de alimente, exercițiul fizic și greutatea corpului sau forma acestuia devenind o obsesie nesănătoasă pentru persoanele afectate.

Anorexxia

Sursă foto: info-oradea

Tulburările de alimentație pot lua  forme diferite și afectează viața de zi cu zi. Cele mai cunoscute tipuri sunt:

  • Anorexia nervoasă;
  • Bulimia nervoasă;

Tulburările alimentare sunt afecțiuni serioase care pot cauza moartea!

Anorexia nervoasă, sau mai simplu, anorexia, este o tulburare caracterizată de o frică intensă de îngrășare și o imagine deformată asupra propriului corp. Una din cinci persoane cu anorexie cronică moare, fie din cauza efectelor înfometării asupra organismului, fie prin suicid. Anorexia este adesea, dar nu întotdeauna, asociată cu perturbări ale imaginii corporale. Tinerii care suferă de această tulburare au un sentiment urât de auto-valoare. Chiar dacă sunt subțiri sau cu greutate normală, ei cred că sunt supraponderali.

Anorexia afectează atât fetele cât și băieții și poate apărea la orice vârstă. Cei mai vulnerabili sunt adolescenții, datorită schimbărilor hormonale și de înfățișare. Debutul bolii poate avea loc la orice vârstă, însă vârful incidenței debutului afecțiunii este cuprins între 14 și 18 ani. Persoanele cele mai predispuse sunt femeile tinere, cu tulburări ale personalității, sensibile, autocritice. Practicarea activităților care promovează aspectul slab al trupului  poate reprezenta o cauză a dorinței de scădere excesivă a greutății.

În cazul anorexiei este vorba de o dietă drastică, autoînfometarea, precum și refuzul de a-și menține greutatea corporală minimă, la un anumit nivel apropiat de cel normal.

Bulimia nervoasă presupune existența unor episoade foarte repetate de mâncat excesiv, urmate de metode de eliminare a mâncării din stomac pentru prevenirea posibilei îngrășări. Persoanele cu acest tip de diagnostic își provoacă vărsături sau fac uz de laxative.

Bulimia

Sursă foto: psihiatrieorg

Deși cele două tulburări de alimentație sunt foarte similare, persoanele cu anorexie sunt de obicei foarte subțiri și slabe, subponderale, în timp ce cei cu bulimie pot avea o greutate normală sau pot fi supraponderali.

Pentru anumite adolescente debutul relației cu băieții constituie o sursă importantă de neliniște. Frica lor de dezamăgire este atât de prezentă încât preferă să se izoleze. Aceste fete adoptă un regim alimentar în speranța că vor găsi aceasta perfecțiune care să le pună la adăpost de respingere și umilință.

În ceea ce privește tratamentul pentru vindecarea anorexie/bulimiei, acesta trebuie diferențiat în funcție de vârstă, durată, gravitate, mediul familial si nivelul social. Este eficientă combinarea între terapia individuală, de grup si familială, prin tehnici specific terapiei imaginii corporale. Tratamentul este unul de durată și trebuie ajutor din partea unui specialist pentru a o învinge.

Dragile mele, nu uitați însă că cea mai frumoasă femeie a tuturor timpurilor Marilyn Monroe, nu avea un corp silfid, tras printr-un inel. Din contră, a fost o femeie cu forme, avea burtică, coapse proeminente și da…da…celulită.

sursă foto : ea.md

Foarte important! Nu uitați că nici fotomodelele și nici toate vedetele nu arată așa în viața reală. Folosesc diverse trucuri, pentru ca ele să devină o imagine impecabilă. Durează ore întregi să fie transformate prin haine, coafură, machiaj, ca să arate așa cum sunt în poze. Sunt atâtea și atâtea programe de editare, photoshop, filtre, etc. Nu vă lăsați păcălite! Nu există perfecțiune!

Iubiți-vă corpul! E templul sufletului!

Surse: Sfaturi medicale.ro/anorexie-bulimie.ro

Anorexia și Bulimia, probleme grave ale generației tinere

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top