La invitația Facultății de Psihologie a Universității Hyperion din București, doctorul Andrea Bonanno a susținut, marți 17 mai, un workshop despre importanța psihologică și chirurgicală la pacienții care trec printr-o intervenție de schimbare de sex.

IMG_3471

În cadrul conferinței de presă care a precedat evenimentul, dr. Bonanno a răspuns câtorva întrebări din partea jurnaliștilor prezenți:

Î: Care este motivul vizitei în România?

Andrea Bonanno: Am revenit după 6 ani în România, la învitația doamnei Elena Spânulescu, Directorul de imagine al Universității Hyperion, pentru a vorbi în cadrul workshop-ului despre valoarea și importanța ajutorului psihologic înainte și după intervenția chirurgicală de schimbarea de sex și sunt foarte bucuros că mă aflu aici alături de voi.

IMG_3470

Î: Ați avut mulți pacienți care li-au dorit schimbare de sex?

Andrea Bonanno: Am avut diverși pacienți, până acum nu am avut pacienți români, dar am avut mulți pacienți italieni care au venit la clinicile noastre. Sunt pacienți foarte delicați și trebuie să fie foarte clar că pentru pacienții transexuali nu este doar o simplă operație de schimbare de sex ci este o parte psihologică, una edocrinologică și abia la sfârșit operația chirurgicală. Așa că astăzi sunt aici să pot povesti din experiența mea, în care am avut mai mult de 50 de pacienți în 3 ani, în Barcelona, Spania, unde am o clinică.

Sunt foarte fericit să vorbesc cu voi despre asta având în vedere că în România acest subiect este delicat. Alături de mine este asistenta mea Elena, care este infirmieră și ține legătura cu pacienții, care au nevoie de o prezență constantă și nu doar medicală ci și psihologică.

Î: Cât de importantă este pregătirea psihologică?

Andrea Bonanno: Pregătirea psihologică este foarte importantă pentru pacient. Când un pacient vine la cabinetul meu este foarte important să fie sigur de alegerea făcută. Pregătirea propriu-zisă durează 2 ani. Eu lucrez cu 5 psihologi odată în toate structurile și clinicile mele care îi ajută pe pacienți să înțeleagă dacă își doresc cu adevărat să devină altcineva. Veți vedea în prezentare că pacienții care își doresc să schimbe sexul vor întâmpina problema pe care noi o numim ,,oglindă” , pentru că ei văd în oglindă un corp care nu este al lor și e foarte important să fie siguri că odată ce încep demersurile spre schimbarea sexului, să fie ceva plăcut și nu o tragedie la sfârșit.

andrea 3

Î: Știu că dumneavoastră faceți și implat de păr. Ce se întâmplă atunci când pacientul nu are suficient păr pentru a putea fi recoltat și implantat, pot fi folosiți si donatori?

Andrea Bonanno: Nu, donatorii nu pot fi folosiți. Noi în clinicile în care folosim recoltarea părului avem un program de dezvoltare a părului, utilizăm niște protocoale pentru a avea cât mai mult păr care poate fi folosit. Părul, ca și alte organe, este ceva unic, care nu poate fi folosit prin donatori. Unicul donator ar putea fi un geamăn.

IMG_3466

Î: Care sunt costurile unei operații de schimbare de sex?

Andrea Bonanno: Costurile variază în funcție de operația propusă de pacient. Pot varia între 20.000 și 30.000 Euro, dar ăsta nu e numai prețul operației. Noi cerem pacientului să își organizeze viața, să poată să rămână o săptămână în clinică și nu mai plătește nimic altceva. Toate celelalte costuri fiind incluse. 

IMG_3468

Î: După această operație ce se întâmplă mai exact, bănuiesc că pacientul intră într-o perioadă de recuperare?

Andrea Bonanno: Pacientul trebuie să fie deja destul de echilibrat atunci când ajunge la schimbarea de sex, care este ultima operație care se face. Începe apoi aspectul legal. În Italia este un aspect foarte important pentru că birocrația este dificilă. Când un pacient se naște bărbat și vrea să devină femeie, noi îl ajutăm și din punct de vedere legal să își poată schimba actele. Lucrăm cu avocați care ne ajută și, astfel, în maxim 6 luni sau 1 an, pacienții noștri pot obține acte de identitate noi.

IMG_3463

Î: Cum credeți că privesc românii astfel de intervenții?

Andrea Bonanno: Fiind jumătate român, am mulți prieteni români, știu că există o mare curiozitate în ceea ce privește chirurgia plastică și atunci când povestesc despre aceste intervenții prietenii îmi sugerează că aș putea să fac ceva și pentru România, însă aici este ceva cu totul nou. Mi-ar plăcea să fac cât mai multe și cum în Italia este greu, îmi imaginez că în România este și mai greu.

Î: Cât durează o astfel de intervenție chirurgicală?
Andrea Bonanno: 5 până la 6 ore.

Î: Dacă nu ești de-acord cu rezultatul, poți trece printr-o nouă intervenție chirurgicală de inversare a situației?

Andrea Bonanno: Imposibil. Este ceva ireversibil, nu te poți întoarce înapoi. De asta este important să fii ajutat de un psiholog. De aceea ai 2 ani să te hotărăști.

Andrea Bonanno: workshop despre operația de schimbare de sex

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top