Life & Style

Alexandru Chițu, tânărul fotograf celebru

Alexandru Chițu este un tânăr fotograf care a acceptat să ne ofere câteva răspunsuri la întrebările pe care i le-am adresat și mai mult decât atât ne-a impresionat cu povestea pasiunii sale pentru fotografie.

  Alex își respectă principiile de viață ca fiind un criteriu definitiv, iar profesia sa este unul dintre aceste principii. O somitate în industria aceasta, tot continuă să relaționeze și să depună mult efort pentru a-și ține numele sus.

  Alex Chițu vine la pachet cu fotografii cei mai cunoscuți. În ciuda vârstei, și-a format propriul fundament și a reușit din punct de vedere profesional.

1.Cine este Alexandru Chițu?

Eu. Ținând cont că percepțiile sunt diferite, la fel și imaginea poate fi distorsionată. Ar fi doar încă o părere despre mine ( și una foarte critică ).

2.Care a fost primul tău aparat?

Un aparat digital Nikon D40 și unul pe film FM2n, tot de la Nikon.

3.Cum s-a născut pasiunea ta pentru fotografie?

Poate suna a clișeu însă pasiunea mea s-a născut datorită bunicului meu. Pe vremea războiului el făcea fotografii soldaților pentru ca aceștia să le trimită drept “vederi” acasă. Acest cliché ( termen fotografic ) a reprezentat baza în ceea ce fac astăzi.

4.Ai urmat studii care te-au făcut să progresezi în acest domeniu? Ce studii?

 Pot spune că sunt cel mai norocos din acest punct de vedere. Nu am urmat niciun pattern, dar am ajuns să fac ceea ce am vrut. Recunosc faptul că am încercat să studiez la Universitatea Națională de Arte din București, dar Mercur era in retrograd, fapt ce m-a ambiționat și mai mult, învățând de unul singur cum poți excela într-un domeniu în care să fii autodidact este cel mai important. Poți merge la cele mai tari workshopuri dar să pleci de acolo la fel de necunoscător. Contează să îți placă la nebunie ceea ce faci.

5.Cum le-ai câștigat încrederea vedetelor cărora le-ai făcut ședinte foto?

 E important să nu uiți că lucrezi cu oameni, în principiu. Portofoliul pe care ți-l creezi de-a lungul timpului este iarăși un atu dar încrederea o dobândești pe parcursul colaborărilor cu ei. Confirmarea mulțumirii lor față de munca ta vine atunci când vor să lucreze cu tine din nou.

6.Ce proiecte ai pentru anul 2016?

Well, din păcate ideile nu vin când vrei și trebuie să ai răbdare. Încă nu am schițat exact proiectele dar știu că acest an vreau să mă realizez mai mult pe plan personal decât profesional. Vine o vreme când ai nevoie să te dedici pasiunii și lucrurilor care te-au făcut la început să visezi la această frumoasă aventură.

7.Nikon sau Canon? De ce?

Chiar nu contează. Am început cu Nikon, acum am Canon. Visez la un Hasselblad. Contează foarte mult în ce tip de aparatură începi să investești. Că e fullframe sau crop, e irelevant. Exemple de oameni pasionați care își fac treaba foarte bine cu aparatură de “entry-level” sunt foarte multe. Doar când simți că îți este limitată creativitatea poți să te gândești la ceva mai bun. Mereu este loc de acest lucru.

8.Cât ai investit în aparatură?

  Foarte, foarte multe nopți nedormite. Nu mai e vorba de bani când fericirea ține de rezultatele muncii tale.

9.Ce experiențe ai trăit ca fotograf și cum te-au marcat?

 Când nu ai aparatul la tine dar ochii îți surprind imagini demne de un premiu la IPA , atunci îți este cel mai greu. Am ajuns la concluzia că e important să știi să te bucuri de orice situație care îți este dată să o surprinzi, fie ea cu aparatul foto sau nu. Sentimentul pe care îl ai când fotografiezi peisajele la ore potrivite sau oameni minunați, este greu de descris.

10.Cum îți petreci timpul liber și ce recomandări ai pentru viitorii fotografi?

Timp liber? E important să te înconjori de oameni cu aceleași aspirații în viață și de la ale căror povești să te inspiri. Pentru cei care vor sau au început deja pe acest drum pot doar să le spun să-și lase instinctul să acționeze pentru că doar așa pot surprinde imagini ce transmit cu adevărat. 

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top