Artiști

Gary Barlow, fost Take That, la a 50-a aniversare

Născut la la 20 ianuarie 1971, în Frodsham, Cheshire, Marea Britanie, Gary Barlow, fostul membru al trupei Take That se poate mândri astăzi cu o impresionantă carieră în lumea muzicală internațională. Câștigător, alături Howard Donald, Jason Orange, Mark Owen și de inegalabilul Robbie Williams, a nu mai puțin de 8 Brit Awards, inclusiv pentru cea mai bună trupă și cel mai bun spectacol live (chit că aceste confirmări au venit abia în 2011, la 21 de ani de la lansarea Take That!), Gary Barlow s-a făcut remarcat și prin cariera sa solo, cea de compozitor și de producător. În lunga listă a colaboratorilor săi îi regăsim pe Elton John, Westlife, Lily Alle, ori și mai celebra Shirley Bassey.

Debut la Top of the Pops’81

Cu nu mai puțin de 50 de milioane de discuri vândute la nivel mondial, Gary Barlow și-a început cariera la numai 10 ani, la celebrul show de televiziune unde a interpretat un hit lansat în același an de către britanicii de la Depeche Mode. Din păcate arhiva video a internetului nu ne oferă posibilitatea de a vă oferi acest moment, prima înregistrare cu Gary datând din 1985.

 

Despre debutul său în muzică, artistul mărturisea ani mai târziu că un mare merit l-a avut Elton John, cel care l-a inspirat și l-a determinat să cânte la pian.

În 1986, Gary apare în show-ul Pebble Mill at One de la BBC unde ajunge până în semifinale.

De acum începe aventura, plătită, în cluburile londoneze pentru ca, în 1989, să atragă atenția unui agent din industria muzicală care l-a ajutat să înregistreze un prim single, nelansat însă, sub pseudonimul Kurtis Rush.

 

 

Ce a urmat după aceea știm cu toții: șapte ani de excepție alături de Take That și nu mai puțin de 28 de single-uri în TOP40, 17 hituri în TOP5 și 12 NO1’s. Nici la capitolul albume trupa nu a stat rău, opt dintre aceste urcând pe prima poziție a clasamentelor. Și asta dacă luăm în calcul doar Marea Britanie, pentru caă la nivel monndial băieții au avut 58 de piese ce au devenit NO1, în timp ce albumele lor s-au clasat pe prima poziție de 38 de ori.

Dintre toate hiturile Take That peste care Gary Barlow și-a pus amprenta, cea mai cunoscută piesă este”Pray”, lansată pe 5 iulie 1993, devenită rapid NO1, poziție pe care a ocupat-o timp de patru săptămâni consecutiv, Piesa a primit discul de aur al industriei muzicale britanice și premieul Ivors Academy din Londra pentru cel mai bun cântec contemporan în 1994.

 

Imediat după, avea să vină și cel mai bine vândut hit Take That, ”Back For Good”, cu nu mai puțin de două milioane de exemplare cumpărate în intreaga lume și patru discuri de platină și alte trei de aur. O piesă ce poartă, evident, semnătura inconfundabilă a lui Gary Barlow.

 

Robbie Williams a părăsit trupa în 1995, pentru a urma o carieră solo.

Ceilalţi membrii au lansat un ultim single înainte de despărţire: “Never Forget”.

Plecarea din trupă a lui Robbie Williams  nu l-a descurajat pe Gary Barlow, acesta lansând imediat după destrămarea Take That single-ul ”Forever Love” pentru care a primit un an mai târziu, în 1997, premiul Echo Awards pentru cel mai bun cântec.

 

“Love Won’t Wait” este o altă creație-reper din debutul carierei lui Barlow, piesa fiind scrisă special pentru Gary de către celebra Madonna.

De notat faptul că ambele single-uri au atins rapid prima poziție în clasamentele vremii iar albumul ”Open Road” a atins la rându-i vârful topurilor, vânzările cifrându-se la circa 50 de milioane de exemplare la nivel mondial. Pe atunci specialiștii din industria muzicală îl numeau pe Gary Barlow drept ”următorul George Michael”, cu mult prea mult entuziasm și subiectivism însă. Istoria a arătat că artistul nu prea a ținut pasul cu titanicul fost membru al celebrului ”Wham!”, dar nici cu fostul său coleg de trupă, Robbie Williams.

În 1999 Barlow renunță, surprinzător, la cariera solo, preferând-o pe cea de compozitor și de producător. Revine, la fel de neașteptat, pe scenă, în 2005, alături de Howard Donald, Jason Orange și Mark Owen, dar fără Robbie, lansând alte două albume, cele cu numerele patru și cinci, “Beautiful World”, în 2006, urmat de “The Circus”, în 2008. Trupa a înregistrat un nou mare succes, cu vânzări de peste 45 de milioane de copii în întreaga lume.

” Shine” face parte parte de pe albumul” Beautiful World”, a fost lansat în februarie 2007 și a staționat șase săptămâni pe primul loc în topuri. Este o altă creație marca Gary Barlow, cu Mark Owen în rol de solist vocal.

Tot pe acest album,”Beautiful World”, regăsim ca bonustrack și ”Rule The World”, compus de Barlow pentru coloana sonoră a peliculei ”Stardust”, hit ce a ajuns până pe locul secund în clasamente, devenind în același timp, cel de-al doilea bine vândut single al trupei, cu peste 1,2 milioane de exemplare la activ, după” Back for Good”.

În 2010 are loc reconcilierea istorică Gary Barlow-Robbie Williams, cei doi îngropând securea războiului și lansând împreună ”Shame”.

Este momentul care a anunțat revenirea lui Robbie în proiectul Take That, un nou album, în formula completă de cinci, în luna noiembrie a lui 2010, fiind lansat albumul ”Progress”. Cel mai rapid vândut album al secolului.

În 2012, trupa este invitată să închidă Jocurile Olimpice de la Londra, unde interpretează “Rule the World”. Au loc plecările din trupă ale lui Robbie Williams și Jason Orange. Albumul “III” a fost lansat în noiembrie 2014, fiind precedat de single-ul “These Days”, al 12-lea numărul unu al trupei în Marea Britanie.

Au urmat albumele “Wonderland”, 2017 şi “Odyssey”  în 2019.

În prezent, membrii trupei sunt: Gary Barlow, Howard Donald şi Mark Owen.

În cariera solo, în 2011, muzicianul ponește în primul său turneu de amploare, startul fiind dat la Shepherd’s Bush Empire din Londra, unde Chris Martin, Midge Ure şi Delta Goodrem i s-au alăturat pe scenă. Anunțul lansării turneului a generat un val uriaș al vânzării de bilete, surclasând pe și mai celebrii Rolling Stones la capitolul rapiditate, lasându-l în urmă, la mare distanță inclusiv pe fostul său coleg de trupă, Robbie Williams.

În același an lansează albumul” Sing”, piesa ce dă titlul albumului devenind NO1 imediat după difuzarea documrentarului ”Gary Barlow: On Her Majesty’s Service”.

 

Gary Barlow a fost membru în juriul versiunii britanice a emisiunii “The X Factor” (2011-2013).

În 2013, lansează un nou album de studio “Since I Saw You Last”. De pe acest album, cel mai cunoscut single este ”Let Me Go”, numărul doi în topurile britanice, în a doua săptămână de la lansare.

În 2018 pleacă în primul său turneu solo în Marea Britanie din ultimii ani şi care a vizat localităţile mai mici. Un an mai târziu înregistrează pentru coloana sonoră a seriei de animaţie pentru copii “The Adventures of Paddington”.

În 2020,  în contextul pandemiei COVID-19, a lansat “The Crooner Sessions”, în care a colaborat online cu artişti precum Brian May, Chris Martin şi All Saints.

La 27 noiembrie 2020, Gary Barlow a lansat un nou album solo, “Music Played By Humans”. Ajutat la înregistrări de o adevărată orchestră, discul conţine 80 de piese şi îmbină o multitudine de sunete şi stiluri eclectice oferind unul dintre cele mai interesante albume ale anului.

Aici regăsim și single-ul “Elita” cu Michael Bublé şi starul columbian Sebastián Yatra, dar şi ale colaborări cu artişti din întreaga lume, inclusiv James Corden, Barry Manilow, Chilly Gonzales, Alisha Dixon, Beverley Knight, Ibrahim Maalouf şi Avishai Cohen.

Proiecte caritabile și viața personală

Gary Barlow a avut și are în continuare pe lângă cariera muzicală și o impresionantă activate caritabilă. S-a implicat activ în proiectul ce a dus pe Kilimanjaro, în 2009, echipa de celebrităţi formată din Cheryl Cole, Ben Shephard, Alesha Dixon, Kimberley Walsh, Fearne Cotton, Chris Moyles, Denise Van Outen și Ronan Keating pentru a strânge fonduri destinate Comic Relief. De asemenea regăsim pe lista activităților sale organizarea de concerte de caritate pentru Children in Need în 2009 şi 2011 (“Children in Need Rocks the Royal Albert Hall” şi “Children in Need Rocks Manchester”).

În 2012, Barlow primește din partea Reginei Elisabeta a II-a, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Buckingham, titlul de Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic (OBE) pentru serviciile aduse industriei de divertisment şi acţiunile sale caritabile. De altfel, artistul s-a aflat în spatele concertului prilejuit de Jubileul de Diamant al Reginei, care a reunit o mulţime de vedete, între care faimoşii artişti Stevie Wonder şi Sir Paul McCartney şi a avut o audienţă de milioane de telespectatori.

În ultimii ani, Gary Barlow şi-a îndreptat atenţia către lumea teatrului. A compus împreună cu Eliot Kennedy 22 de melodii pentru producţia de succes “Finding Neverland”.

A colaborat cu scenaristul Tim Firth pentru a scrie muzica şi versurile musicalului “The Girls”.

De asemenea, a lucrat alături de colegii săi de trupă pentru a produce musicalul “The Band”, bazat pe melodiile de succes ale Take That.

Gary Barlow şi-a întâlnit soţia, pe Dawn Andrews, în adolescenţă, ea fiind, apoi, dansatoare în cadrul turneului “Nobody Else” din 1995. S-au căsătorit în 2000 şi au trei copii: Daniel, Emily şi Daisy.

În 2018 şi-a publicat autobiografia “A Better Me”.

-va urma-

Sursa text: Agerpres, allmusic.com

Sursa foto: Hello Magazine

 

Gary Barlow, fost Take That, la a 50-a aniversare

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top