Diverse

Universitatea ,,Gheorghe Asachi” dată în judecată de un student

Universitatea  Tehnică ,,Gheorghe Asachi”  a fost dată în judecată de un student din Iași cu motivul că bursa socială oferită de către aceștia este mult prea mică, acesta declarând că nici măcar un minim de hrană și cazare așa cum prevede Legea Educației Naționale.

facebook cosmin lechea

Sursă Facebook Cosmin LecheaCosmin Lechea, student al Facultății de Mecanică, își argumentează acțiunea prin legea Educației Naționale, alineatul 10, articolul 223 : „Studenţii beneficiază (…) de burse sociale pentru susţinerea financiară a studenţilor cu venituri reduse. Cuantumul minim al burselor sociale se propune anual de către CNFIS (n.r. Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior), ţinând cont de faptul că acestea trebuie să acopere cheltuielile minime de masă şi cazare.“

Acesta primește o bursă de 200 de lei cu care învățământul superior pretinde că s-ar putea descurca. Acesta a calculat cheltuielile principale și a ajuns la concluzia că bursa ar trebui să reprezinte un minim de 500 de lei.

„Am încercat să fac mai multe demersuri pe cale amiabilă, am vorbit cu prorectorul responsabil cu relaţia cu studenţii, m-a trimis la domnul rector, care era foarte ocupat şi nu m-a putut primi. Nu mi-a rămas decât să merg în instanţă“

„Nicio bursă de la nicio facultate nu respectă criteriul acesta. Nici nu am luat micul dejun în calcul, dacă îl pun şi pe acesta bursa ar fi şi mai mare, doar pentru cheltuieli minime. Este problema universităţii cum dă bursele şi cum le face, dar ea trebuie să respecte legile.

Cred că voi avea câştig de cauză, deoarece cuantumul burselor este în felul următor – 15% sunt bursele de merit, 10% cele sociale şi 75% cele de studiu, din suma totală destinată burselor; prin urmare ei pun mai presus bursele de studiu, decât să respecte legea“ a declarat Cosmin Lechea, conform romaniacurata.ro.

Decanul Facultății de Mecanică, Cezar Oprișan, susține că a purtat mai multe discuții cu studentul în legătură cu acest caz.

,,Bursele sunt stabilite în Consiliul Facultăţii, atât cele sociale, cât şi cele profesionale. Este o comisie în care intră şi studenţii din consiliu şi analizăm bursele respective, iar bursa socială am mărit-o pentru anul acesta la 200 de lei. El are şi posibilitatea de a învăţa şi de a lua o bursă profesională, care poate ajunge până la 500 de lei.

„Studenţii mi-au spus că dacă sunt dintre ei cei care vor bursă socială mai mare să înveţe şi să o obţină şi pe cea profesională, că nu putem să dăm burse sociale mai mari decât cele profesionale. Noi am făcut un calcul, considerând căminul a fi 80 de lei pe lună, şi am concluzionat că putem asigura suma de 200 de lei ca sprijin celor care îşi depun dosarul pentru burse sociale“ a specificat decanul, conform romaniacurata.ro.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top