Texte și Protexte

Despre demoni și demonii îngerilor

Lipsa alegerilor concrete te împinge în societatea zilelor noastre spre extremă. Ar părea că ăsta e unul din motivele puternice pentru renașterea naționalismului, fascismului, sau cum naiba îi mai spun politologii și oamenii docți. Într-o perioadă în care omul e mai panicard decât a fost vreodată, credința într-o ideologie nu mai reprezintă motivul fundamental pentru acțiunea acordării votului. Mai degrabă simțul de repulsie către cei care au fost până acum la putere e factorul decisiv. Iar în premiza asta și la noi extremismul are un fond dar paradoxal, ce să vezi, îi lipsește forma. Forma naturală. În România, repulsia extremă se caracterizează prin lupta noilor partide anti-sistem care atrag tot electoratul nemulțumit care încă speră la mai bine sau care nu concepe să nu se implice în planul societății. În sensul ăsta și în comparație cu USR/USB, PRU e un rateu teribil de amuzant. Dar să nu cobim, urmează alegerile.

În diferite state europene, Pirate Party

Sau Partidul Piraților, un partid pan-european cu o ideologie care promovează democrația directă, transparență totală sau o „economie solidară”, care pare că ar putea fi ales și guverna doar într-o utopie(sau pe reddit), a avut un succes minimal la nivel statal. Există și o singură excepție totuși. În alegerile din Islanda din octombrie 2016, Pirate Party a reușit să prindă 10 locuri în parlamentul islandez din 63.

Concret,

Se pare că globalizarea a condus ușor dar sigur la demonizarea democrației clasice și a conceptului învechit de Partid. Designul Conducerii și matricea decizională nu se mai pupă cu realitatea socială, cu ce vor oamenii. Pare că o simțim cu toții. Eu unul o simt și aș spune că merge dincolo de demonizare. Problema e că a devenit un curent atât de comun în societatea noastră încât dacă îl vedem și în exterior ni se pare natural, iar ce vine de afara e, știm cu toții, foarte bun. E un simptom al bolii care ne mănâncă oasele și înnegrește simțurile. Iar dacă sistemul e la fel de sistem pe cât îl știm că e, prea multe lucruri nu se pot schimba.

Brace yourselves, the death is democracy is coming.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top