Texte și Protexte

Războiul dialogurilor sau războiul româno-român

Cine încă mai speră să îi vadă pe românii de pe ambele părți ale culoarului, reușind să cadă de acord pe vreun subiect, ar face bine să-și stabilească rații zilnice de răbdare. Odată cu dezbaterile de pe facebook, toți cunoaștem mecanismele societății și ne mândrim cu părerile noastre cum s-ar mândri impotenții cu erecții. Zile negre ne așteaptă prieteni. Mai negre decât cărbunele, mai necunoscute decât găurile negre. Mai întunecate decât sufletul lui Ion Iliescu.

Onest o spun!

Până mai ieri îl simțeam! Focul lăuntric ardea pentru o asemenea întâmplare. Tânjeam după Ziua în care românii vor ajunge, în final, la consens. Când vor îndrăzni să înțeleagă că minunata noastră lume nouă nu e colorată doar în alb și negru. O lume în care omul va fi deschis să priceapă că dacă nu ești de acord cu el, nu înseamnă automat că ești împotriva lui. Sau de partea celor cu care el duce o luptă personală-de cele mai multe ori nu e vorba de principiu, ci de o luptă personală. Este o zi asemănătoare cu o alta pe care o aștept cu mare interes. Ziua când soarele și planeta care ne susține vor decide într-o întâlnire secretă să ne mai ofere o sanșă la viață. Slavă cerului pentru asta, aceste două zile sunt foarte îndepărtate.

Toată cearta asta interminabilă

Seamănă cu o bubă purulentă plină cu nervozitate și deznădejde. A unui grup larg de persoane care se simte subreprezentat și neconsultat. Iar tristul destin de a-și face veacul, obligat de condiție, pe pământul românesc care refuză să se însănătoșească îi frustrează și împinge către extremă.

Oamenii simpli

Care populează terenul de dezbatere au ușoara tendință de a folosi arme și concepte simple. Pe de o parte avem: penalii din Parlament, corupții care guvernează România, hoții care timp de 27 de ani au devalizat țara, etc. Toate însumate dau o narațiune complexă, pe planuri numeroase, care poartă cerneala încă umedă a DNA. Laitmotivul este lupta dintre bine și rău. Victoria? Va însemna recâștigarea moralității a unui popor privat de tihnă.

De partea cealaltă,

Conceptele sunt în cantitate mai mare și mai complexe. Caracterizată de un ușor delir, narațiunea aici este întortocheată și a fost conturată în așa fel încât să existe certitudinea că un guvern anti-național, născut din focurile de la Colectiv, cu o agendă anti-națională a preluat puterea. Prin proteste care ar fi urmat să degenereze spre crime de război, dacă salvatorul VV Ponta nu și-ar fi prezentat demisia în noiembrie 2015. Iar eliberarea națională va veni concomitant cu un nou descălecat PSD în fruntea țării. Aici intră o altă sumedenie de motive care dau formă și credibilitate narațiunii: Cioloș=Soroș, diavolul maghiar și antagonistul luptei; Julien(Cioloș)+Werner(Iohannis)=străini; PNL=„aceeași mizerie”; USR=„oamenii lui Soroș”, etc.

Însă,

Cei care văd dincolo de aceste mizerii prefabricate, ori au tendința să apeleze la narațiune pentru a câștiga un argument. Câștigarea argumentului prevalează. Irațional, convingerea/acceptul(acțiunea) are mai mare întâietate decât scopul.

Ori, când (aleluia!) se trece dincolo de convingere, argumentul ajunge, tragic, în zona convingerilor. Interlocutorii se împiedică fără voie în detalii, factuale sau personale, care fac posibila apropiere de consens a discuției să deraieze iremediabil.

Iar

Românul activ, de stânga sau de dreapta, nu are importanță, intră în orice dezbatere cu un deficit de empatie vizibil. La care se adaugă și un deficit probabil de informație. Amândouă însă devin redundante rapid din trei motive: 1) nu sunt conștientizate; 2) ele nu fac motivul dezbaterii, deci când sunt aduse în discuție sunt desconsiderate; 3) informarea incompletă sau cunoașterea unei singure fațade a poveștii plasează în inferioritate, deci în defensivă, fapt care deseori duce la conflict.

Chiar și atunci când

Subiectul este unul sensibil, de interes pentru buna funcționare a societății, cumva tot la ceartă se ajunge. În urmă cu 2-3 săptămâni s-a vorbit câteva zile de necesitatea unei familii de a primi asistență socială. Cumva, toate firele au dus la neînțelegeri. Că se beau banii în cârciumă, că stau pe o asistență mizeră și nu vor să muncească pe un salariu la fel de mizerabil, etc. A mai fost subiectul majorării salariilor medicilor și profesorilor. Discuția s-a purtat în același ton.

Pare că oricum o dăm nu reușim să ieșim din spirala dușmăniei. Și totuși, de unde naiba atâta energie?! Din plăcere? E posibil. Plăcerea de a argumenta pare că depășește dorința de a acționa.

În noul său mediu natural de dezbatere,

Internautul nu participă la dezbatere pentru găsirea binelui comun. Nu. Importantă este atragerea de adepți care să justifice părerile lui prin aprobare. Tot ce nu este aprobare este desconsiderat. Iar procesul se repetă, se repetă și se repetă…și se… Materializează într-o fugă înspăimântatoare după atenție…

Dar cine este vinovat, concret, pentru căderea în prada mahalagismului?

Pe vremuri, , țațele ieșeau în stradă, se înjurau și își dădeau nume. În lumea virtuală, combatanții coboară pe facebook și se păruiesc orbește. Se fac socialiști, neoliberali, marxiști, sau, una bună auzită ieri: „fani ai autoritarismului”. Pesediști, soroșiști, prieteni ai lui Putin, prieteni ai lui Soroș sau ce le spune propaganda că reprezintă tabăra adversă.

Să nu cădem totuși pradă vinovăției.

E un simptom malign al unei boli care nu mai poate fi stopată. Este unul dintre efectele globalizării. S-au gripat nu doar locuitorii și politicienii acestei țări. E de ajuns să arunci un ochi peste ocean. Acolo, incluziunea rasei albe cu tendințe fasciste în discursul electoral a accentuat diviziunea dintre aceasta și restul națiunii americane, foarte metisată și cu vederi progresiste.

Deci, care e motivul lipsei de motivație pentru un discurs civilizat, fără etichete sau generalizări? La noi, în lume…

Cine e vinovat? Ei, nici eu nu știu sigur, dar poate încercați să găsiți răspunsuri pe cont propriu.

@sursă foto: Latuff2

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top