Externe

Liderii europeni l-au felicitat pe noul președinte al Franței

Emmanuel Macron este noul președinte ales al Franței. Liderul mişcării En Marche! a obținut 66,06% din voturile francezilor, mai ales din diaspora. În Statele Unite, la New York şi Boston, dar şi în Canada, la Montreal, el a obţinut peste 90% din voturi.

“Aţi ales să îmi acordaţi încrederea şi vă sunt profund recunoscător. Vă mulţumesc din inimă pentru această onoare şi responsabilitate. Nu voi uita”, a declarat Emmanuel Macron, relatează Mediafax.

“Vreau să îi adresez un salut republican adversarei mele Marine Le Pen. Ştiu că polemicile din ţara noastră i-au adus pe unii la puncte de vedere extreme. Este responsabilitatea mea să ascult toate punctele de vedere şi să le protejez pe cele fragile”, a afirmat preşedintele-ales al Franţei.

Contracandidata sa, Marine Le Pen și-a recunoscut înfrângerea, dar s-a declarat mulțumită de ,,rezultatul istoric” pe care l-a obținut partidul sau. 

“Cetăţenii Franţei au ales un nou preşedinte, optând pentru continuitate. Prin acest rezultat istoric şi masiv, francezii au transformat alianţa patrioţilor în principala forţă a opoziţiei. (…) Formaţiunile politice care l-au susţinut pe Emmanuel Macron s-au discreditat singure. Partidul Frontul Naţional trebuie să se reformeze pentru a fi la înălţimea acestei oportunităţi istorice. Voi propune transformarea mişcării noastre politice şi le cer tuturor patrioţilor să ni se alăture”, a declarat Marine Le Pen, citată de cotidianul Le Monde.

 Liderii de la nivel mondial i-au transmis mesaje de susținere și felicitări noului președinte de la Elysee.

“Îi transmit felicitări călduroase lui Emmanuel Macron şi aştept cu nerăbdare să colaborăm”, a declarat premierul Marii Britanii, Theresa May, potrivit Mediafax. 

“Felicitări Emmanuel Macron. Victoria dumneavoastră este o victorie a unei Europe puternice şi unite, o victorie a prieteniei franco-germane”, a transmis, la rândul său, Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Germaniei, Angela Merkel.

De asemenea Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a salutat duminică victoria lui Emmanuel Macron, subliniind faptul  că Franţa a ales “un viitor european”. “Sunt fericit că cetăţenii francezi au ales un viitor european; salut decizia francezilor în favoarea principiilor libertate, egalitate, fraternitate”, a transmis Jean-Claude Juncker prin Twitter.

Liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a transmis şi el felicitări pentru victoria obținută. “Îi transmit felicitări lui Emmanuel Macron pentru victoria importantă înregistrată astăzi. Aştept să colaborez cu Emmanuel Macron în calitatea de preşedinte al Franţei”, a declarat Donald Trump.

Francois Hollande, preşedintele în funcţie al Franţei, l-a sunat de asemenea pe Macron pentru a-l felicita “călduros”  pentru victoria obținută, informează site-ul cotidianului Le Figaro. “L-am sunat în această seară pe Emmanuel Macron pentru a-l felicita călduros pentru alegerea în funcţia de preşedinte al ţării. Victoria sa masivă confirmă că o largă majoritate a cetăţenilor noştri se adună în jurul valorilor naţiunii şi afirmă ataşamentul faţă de Uniunea Europeană şi faţă de o abordare a deschiderii Franţei spre lume”, a spus Hollande

Sursă foto

 

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top