Externe

Violența domestică, dezincriminată de Putin

Președintele rus a promulgat legea privind dezincriminarea violenței domestice, act normativ care a născut numeroase controverse.

Potrivit digi24.ro, votată la începutul lunii februarie de senatori, legea transformă abuzul domestic într-o contravenție, eliminându-i caracterul infracțional. Astfel, pedeapsa este comutată de la cei doi ani de închisoare, prevăzuți până acum, la doar 15 zile, sau chiar la o simplă amendă, cu excepția cazurilor de recidivă sau de violență gravă.

Susținătorii legii afirmă că aceasta a fost concepută cu scopul de a oferi părinților mai multă libertate în disciplinarea copiilor lor și de asemenea va reduce posibilitatea statului de a se amesteca în viețile private.

Activiștii ruși pentru drepturile omului se tem că aceasta va minimaliza gravitatea abuzului domestic și va descuraja victimele care vor dori să îl denunțe.

Legea a fost deja criticată luna trecută de către Human Rights Watch, organizaţie care a numit-o, potrivit digi24.ro, “un imens pas înapoi pentru Rusia, unde victimele abuzului domestic se confruntă deja cu enorme probleme pentru a obține ajutor sau a-și face dreptate.”

Conform asociației ANNA, care ajută victimele violențelor, 1 din 3 femei este abuzată în Rusia. În 2015, aproximativ 7.500 de femei au murit din cauza loviturilor soțului.

Autor: Andrei Brânduşescu

Foto: sursazilei.ro

 

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top