Externe

România, o amenințare clară pentru Rusia

Un oficial al ministerului de Externe de la Moscova spune că România reprezintă o amenințare reală la adresa securității Rusiei, datorită scutului anti-rachetă şi avanpostului NATO, prezente în țara noastră, relatează Reuters, citat de news.ro şi digi24.

„Poziţia României şi a conducerii sale care a transformat această ţară într-un avanpost, reprezintă o ameninţare clară la adresa noastră. Toate aceste decizii sunt în primul rând direcţionate împotriva Rusiei” a declarat Alexander Botsan – Harcenko. Demnitarul a acuzat de asemenea autoritățile române de utilizarea unei retorici antiruse.

Scutul antirachetă a devenit operațional în România în mai 2016, iar Statele Unite au spus în repetate rânduri că scopul acestuia este de a proteja Europa de rachetele balistice iraniene şi nu constituie o amenințare la adresa Rusiei. O a doua parte a scutului va fi construită în Polonia.

Declarațiile oficialului rus vin într-un moment în care NATO desfășoară trupe și armament greu în țările baltice, Polonia și Germania. „Pentru prima dată după al Doilea Război Mondial, vedem soldați germani de-a lungul granițelor noastre,” a declarat Alexei Meshkov, ministrul adjunct de externe rus, potrivit digi24.ro.

Oficialii Statelor Unite şi ai NATO spun însă că desfășurarea de trupe este necesară pentru a spori securitatea și a oferi o garanție aliaților europeni, ca urmare a anexării peninsulei Crimeea, din 2014.

nato-map

Autor: Andrei Brânduşescu

Foto: Hotnews

 

 

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top