Companii

SpaceX şi Tesla la un pas de distrugere

Elon Musk a declarat că societatile sale SpaceX şi Tesla au fost la un pas de dezastru, conform Capital.ro.

Antreprenorul a transmis publicului la conferinţa South by South West (SXSW) că ambele companii au intrat în faliment în 2008.

“Le-am dat atât companiei SpaceX cât şi companiei Tesla o probabilitate mai mică de 10% pentru reuşită”, a transmis el în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri.

“La începutul anului 2002 nu îmi lăsam nici măcar prietenii să investească în companii, deoarece nu voiam să le pierd banii.”

Musk a declarat că a făcut 180 de milioane de dolari (130 milioane de lire sterline) când PayPal a fost achiziţionat de eBay în 2002, iar iniţial a investit 90 de milioane de dolari în SpaceX şi Tesla, dar costurile au continuat să crească.

El a spus că anul 2008 a fost un an incredibil de dificil – racheta Falcon 1 a lui SpaceX a eşuat pentru a treia oară şi Tesla aproape a dat faliment cu două zile înainte de Crăciun.

În acel moment, Elon Musk mai avea doar 40 de milioane de dolari.

“Aş fi putut investi banii într-o singură companie, iar cealaltă s-ar fi distrus, iar dacă îi împărţeam atât în SpaceX cât şi în Tesla, atunci ambele companii ar fi murit definitiv.”, a spus el.

“Iar atunci când îţi consumi energia pentru a construi ceva, acel ceva este copilul tău, aşa că nu am putut alege. Am investit banii în ambele companii şi mulţumesc lui Dumnezeu, ambele au trecut peste acest obstacol.”

Musk a divorţat şi a spus că a trebuit să împrumute bani de la prietenii săi pentru a-şi plăti chiria.

Elon Musk a mai transmis că a trebuit să fie inginerul principal al Falconului 1 deoarece nu a putut obţine alţi candidaţi potriviţi să se alăture companiei şi nu a vrut să îşi rişte afacerea angajând ingineri care nu se aflau la standardele potrivite.

Şi, deşi în prezent îşi permite să angajeze cât de mulţi ingineri talentaţi îşi doreşte, el continuă să-şi petreacă 80-90% din timpul său pe inginerie şi design la SpaceX şi Tesla, lăsându-i pe ceilalţi directori să gestioneze partea de afaceri a companiilor.

Cele mai citite

Platforma Hyperflash a fost creată în anul 2010 ca urmare a implementării proiectului european JOBS – Jurnalismul Ocupație în Beneficiul Societății – POSDRU 60881.

Copyright © 2010 Hyperflash.ro | 2021

To Top